Afbeelding

Meer groen en minder stenen

Gemeentenieuws

De gemeente Rijssen-Holten wil meer groen in de gemeente, en minder stenen en asfalt. Daar werkt de gemeente zelf al aan, maar zij hebben ook de hulp nodig van de inwoners en bedrijven. Daarom heeft de gemeente Rijssen-Holten zich aangesloten bij de Stichting Steenbreek, die zich inzet voor het ‘vergroenen’ van de leefomgeving.

In een groene buurt is het prettiger én gezonder wonen om meerdere redenen. Bomen, struiken en planten zorgen voor koelte op een snikhete dag. Bomen, struiken en ander groen verdampen water, waardoor de temperatuur in de omgeving daalt. Ook zorgen vooral bomen voor schaduw. In een groene buurt is er minder wateroverlast bij een zware regenbui omdat het water in de bodem kan zakken en worden opgenomen door planten. De natuur heeft een positief effect op onze gezondheid. Een groene buitenruimte nodig mensen namelijk sneller uit tot bewegen en buitenspelen. Bovendien houden bomen CO2 en luchtverontreiniging vast. Tot slot bieden bomen, struiken en planten een plekje aan vleermuizen, bijen en andere nuttige dieren wat zorgt voor een grotere biodiversiteit.

In een groene buurt is het prettiger én gezonder wonen

Uw hulp is nodig

De gemeente kiest waar mogelijk voor méér groen en bijvoorbeeld waterdoorlatende bestrating. Maar dat is niet genoeg. De gemeente bezit immers maar 50 procent van de grond in de gemeente. De andere helft is van de inwoners en bedrijven. Samen kan er voor worden gezorgd dat er een prettige, gezonde en klimaatbestendige omgeving ontstaat.

Subsidie

Wilt u tegels verwijderen uit uw tuin en laten vervangen met groen? Een boom planten? Een regenton plaatsen? Een groen dak of een groene gevel voor uw huis of bedrijfspand? Kijk dan eens op de website van de gemeente voor subsidiemogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het NK Tegelwippen, waar de Tegeltaxi gewipte tegels komt ophalen. Ook zijn er subsidies voor Water- en Groen voor inwoners en Water- en groensubsidies voor ondernemers. Voor meer informatie:

www.rijssen-holten.nl/actueel/steenbreek 

Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 14 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 20 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 22 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum gisteren
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42