Noah Ndikuriyo is verrast door de winst.
Noah Ndikuriyo is verrast door de winst. Foto: Coen van Hoevelaak

Noah wint lokale voorleeswedstrijd

Nieuws

HOLTEN - In een volle zaal van het Kulturhus in Holten werd afgelopen week de lokale finale gehouden van de voorleeswedstrijd door kinderen van groep 7 en 8. Elf kinderen van verschillende basisscholen uit Rijssen en Holten streden om de winst die recht geeft op deelname tijdens de regionale finale. De jury had een lastige taak en de reactie van de winnaar was goud waard.

Gespannen gezichten bij de elf deelnemers, allen winnaar in hun eigen school, die ieder vijf minuten kregen om voor te lezen uit een zelfgekozen boek. “Ze mogen zelf het boek kiezen, maar er zitten wel enkele restricties aan. Het moet aansluiten bij de kinderen die in groep 7 en 8 zitten en we hopen dat er wordt voorgelezen uit recente kinderboeken”, vertelt Rianne van den Berg, die vanuit de bibliotheek Rijssen-Holten de wedstrijd organiseert. “Want het idee van de wedstrijd is ook dat andere kinderen zelf gaan lezen en in aanraking komen met boeken waarvan ze het bestaan niet weten”, vult Rianne aan. 

De jurering is in handen van Karin Haverslag, Zwanette Tutert en voorzitter Chantal Bosma. Gelet wordt onder andere op het tempo waarop wordt voorgelezen, stemgebruik en het overbrengen van de juiste emotie. 

De spanning stijgt wanneer Rianne het woord neemt en iedereen welkom heet. Elke deelnemer heeft supporters in de zaal en er is zelfs een spandoek gemaakt om aan te moedigen. De sfeer zit er goed in als Valentijn Kamp van basisschool Klim-op als eerste plaatsneemt achter de microfoon en zichzelf introduceert evenals het boek waar hij uit gaat lezen. Valentijn wordt gevolgd door Suze van Pijkeren (Beatrixschool), Anna Waanders (Julianaschool), Tahnee Holmer (OBS Dijkerhoek), Saar Willems (Wilhelminaschool), Moos Ooms (Holterenk), Nova van Beek (De Regenboog), Mats Groteboer (Haarschool), Rilana Oude Nijhuis (Constantijnschool), Noah Ndikuriyo (Willem- Alexanderschool) en Romy Labobar (Johan Frisoschool). Er wordt uit verschillende boeken voorgelezen en met verhalen uit het boek ‘De verschrikkelijke badmeester’ krijgen Moos Ooms en Noah Ndikuriyo de lachers op hun hand. 


Alle deelnemers en juryleden met in het midden winnaar Noah Ndikuriyo - Coen van Hoevelaak

Als alle deelnemers zijn geweest is het tijd voor de jury om de winnaar te bepalen. De tijd wordt opgevuld door een workshop die wordt gegeven door Elsbeth Wessels, zelf auteur van het kinderboek Léon Kameleon. Samen met een assistent geeft Elsbeth op komische wijze vijf tips hoe je goed moet voorlezen want “Voor goed lezen, moet je bij ons wezen”, predikt Elsbeth. Het juiste tempo, contact met publiek, gebruik van stemmetjes, het opbouwen van de spanning en de juiste keuze van het boek is het geheim. 

Rianne neemt daarna het woord en nodigt de jury uit de uitslag bekend te maken. Voorzitter Chantal heeft voor elke deelnemer een bemoedigend verhaaltje en allemaal verdienen ze een oorkonde. Het is Noah Ndikuriyo die als winnaar wordt uitgeroepen. Zijn reactie is geweldig. Noah slaat zijn handen voor zijn mond en is volledig verrast. Hij wordt gefeliciteerd door de overige deelnemers en ontvangt zijn prijs. “Ik hoopte natuurlijk wel dat ik zou winnen”, zegt een beduusde maar gelukkige Noah die op 5 maart Rijssen-Holten vertegenwoordigt in het Kulturhus tijdens de regionale finale.

Inmiddels is het fietsenrek in de Manzessteeg al weggehaald. Dit stond achter de brandtrap.
Fietsen blokkeren doorgang Manzessteeg 52 minuten geleden
Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven.
Twee velden omzetten naar kunstgras 15 uur geleden
Vanuit zijn luie stoel vertelt de heer Tenkink hoe hij de eerste klant in Twello werd.
Al 25 jaar genieten van Gotink Maaltijden 17 uur geleden
Afbeelding
Après-ski in Hoge Wal met Shantykoor Riessen 21 uur geleden
De voortuinen van de flexwoningen aan de Industriestraat in Holten zijn inmiddels voorzien van planten. Alles wordt klaargemaakt, zodat de eerste huurders er binnenkort kunnen gaan wonen.
Meer flexwoningen voor Holtenaren 23 uur geleden
Afbeelding
Norah Rijssen opent weer na een grote verbouwing gisteren
Ontwerp van Palazzo
Palazzo is de grootste logistieke architect van het jaar 2023 22 feb, 07:57
Nederland, Amsterdam, 16 februari 2021?Michel Krielaars, journalist?Foto: Merlijn Doomernik?Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Michel Krielaars vertelt over het Rusland van toen en nu 21 feb, 19:33