De Bijenbeweging Overijssel zet zich in voor de bescherming van wilde bijen en hommels. (Foto: Landschap Overijssel)
De Bijenbeweging Overijssel zet zich in voor de bescherming van wilde bijen en hommels. (Foto: Landschap Overijssel) Foto: Landschap Overijssel

Scholen voor bijen zoekt gastdocenten in Rijssen-Holten

Nieuws

RIJSSEN-HOLTEN - Het gaat niet goed met de wilde bijen in Nederland. De Bijenbeweging Overijssel zet zich in voor de bescherming van de 360 soorten wilde bijen en hommels die ons land rijk is. Educatie over bijen is daar een belangrijk onderdeel van, want jong geleerd is oud gedaan. Voor het project ‘Scholen voor Bijen’ zoekt de Bijenbeweging enthousiaste bijenfans die op basisscholen in de buurt van Rijssen-Holten lessen over bijen en biodiversiteit willen geven. 

‘Bijengastdocenten’ zijn vrijwilligers die les geven op basisscholen uit de buurt. Als bijengastdocent is het vooral belangrijk dat zij enthousiast kunnen vertellen over de natuur en wilde bijen. De gastlessen vinden plaats in de klas, of natuurlijk buiten in het veld. In juni organiseert de Bijenbeweging een training voor nieuwe bijengastdocenten. Hierin leren de aspirant-bijengastdocenten bij over de wilde en is er aandacht voor didactiek. Van september tot de herfstvakantie worden de bijenlessen gegeven op aanvraag van de school, in afstemming met de bijengastdocenten. Daarna gaan de bijen en bijengastdocenten in winterrust. De lessen starten weer in het voorjaar van 2025 tot de zomervakantie.

Scholen voor Bijen

Het project Scholen voor Bijen loopt al sinds 2019. Naast de bijengastlessen kunnen scholen ook lesmateriaal bestellen over bijen en worden er elk jaar biologische bollenpakketten en bloemenzaadjes verstrekt aan de scholen. Afgelopen twee schooljaren zijn in ruim 100 groepen bijengastlessen gegeven. Scholen zijn heel enthousiast over de bijengastles: zo’n natuurles van een gastdocent blijft de leerlingen nog jarenlang bij! Scholen voor Bijen is onderdeel van de Bijenbeweging Overijssel. Hierin werken Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, Provincie Overijssel (programma Natuur voor Elkaar) en Overijsselse Imkerverenigingen samen om zo veel mogelijk mensen in actie te krijgen voor de wilde bij. Van boer tot basisschool, en van stadsbestuur tot tuinbezitter.

Aanmelden als bijengastdocent kan door contact op te nemen met Angelien Hoppen van de Bijenbeweging Overijssel via a.hoppen@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 13 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 19 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 21 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum 23 uur geleden
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42