Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven.
Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven. Foto: Peter Bulthuis

Twee velden omzetten naar kunstgras

Sport

RIJSSEN - Sportclub Rijssen en Excelsior ‘31 willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Hiervoor is een krediet van 1.200.000 euro nodig. Door afwijkende maten van het veld van Sportclub Rijssen, moet eerst een verzoek bij de voetbalbond KNVB worden ingediend. Anders kunnen er vanaf het tweede elftal geen competitiewedstrijden op worden gespeeld. 

Door het intensieve gebruik van de huidige trainingsvelden kost dit veel onderhoud. Hierdoor wordt de druk op andere (kunstgras)velden steeds groter. Daarnaast kunnen de velden bij hevige regenval niet worden gebruikt. 

De besturen van beide voetbalverenigingen hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend om deze velden om te zetten naar kunstgras. Dit brengt jaarlijks extra kosten met zich mee, die ze hopen te kunnen betalen met een jaarlijkse subsidie van 80.000 euro uit de Investeringsregeling Basale Sportvoorzieningen (IBS). 

Sportclub Rijssen uitte al eerder haar ongenoegen over de slechte kwaliteit van het trainingsveld. Hierdoor worden trainingsmogelijkheden beperkt, wat vaak leidt tot afzeggingen. 

Het bestuur van Excelsior ‘31 heeft vanwege capaciteitstekort in kunstgrasvoetbalvelden een aanvraag ingediend voor het omzetten van twee natuurgrasvelden. 

Dit geeft de voetbalverenigingen de mogelijkheid het hele seizoen bijna altijd te kunnen trainen. Waardoor ze ook aan meer competitiewedstrijden mee kunnen doen. 

Ondanks de jaarlijkse investering van de gemeente in onderhoud van de trainingsvelden, zijn deze al snel slecht bespeelbaar. Voornamelijk door het intensieve gebruik ervan. Volgens Sportclub Rijssen is bij regenval het veld helemaal onbespeelbaar en normaal trainen niet meer mogelijk. Dit heeft al voor meerdere sportblessures gezorgd. 

Om de kwaliteit van het hoofdveld met natuurgras op peil te houden, kiest men er bewust voor hier niet op te trainen. Dit moet dus op het trainingsveld worden gedaan. 

Hoewel Excelsior ‘31 graag twee natuurgrasvelden wil omzetten naar kunstgras, is dat volgens de gemeente niet nodig. Alleen veld 2 achter de hoofdtribune zou al voldoende moeten zijn om zowel de trainingen doordeweeks als de wedstrijden op vrijdagavond en zaterdag uit te breiden. Wanneer zij daarnaast ook de volledige beschikking krijgen over veld 3 van Sportclub Rijssen, zou het probleem bij Excelsior ‘31 grotendeels opgelost moeten zijn. Daarom kiest de gemeente ervoor veld 3 van Excelsior ‘31 niet om te zetten. 

Sportclub Rijssen heeft drie velden. Twee voor wedstrijden en een voor trainingen. Het trainingsveld heeft niet de afmeting van een volwaardig voetbalveld. Door dit te vergroten naar een volwaardig kunstgrasvoetbalveld kan Sportclub Rijssen dit zowel doordeweeks gebruiken voor trainingen als op de zaterdag voor competitiewedstrijden. 

Het bovenste veld 3 kan dan worden overgedragen aan Excelsior ‘31. De club maakt hier nu al veelvuldig gebruik van. Het overdragen zou extra capaciteit bieden. 

Het omzetten van het trainingsveld van Excelsior ‘31 naar kunstgras zorgt ervoor dat er ook competities op kunnen worden gespeeld. 

Het trainingsveld van Sportclub Rijssen voldoet niet aan de minimale afmetingen die de KNVB stelt. Voor een groter veld zou de volledige groenvoorziening moeten worden verwijderd. Met het verplaatsen van de tribune is een kleiner kunstgrasveld wel mogelijk. Er is dan wel een ontheffing van de KNVB nodig om er alleen categorie B-wedstrijden op te kunnen spelen. Het eerste elftal mag er geen competitiewedstrijden op spelen, maar zij gebruiken liever het natuurgras van het hoofdveld. 

Mochten er toch bomen moeten worden gekapt, dan zal het college van B en W hierover een nieuw besluit nemen. De kosten voor het verschuiven van de tribune komen voor rekening van de club zelf. 

De kosten voor de aanleg van kunstgrasvelden zijn met 30 procent gestegen. Per veld gaat het om een investering van 600.000 euro. 

Mocht de KNVB geen goedkeuring geven, dan wordt alleen het trainingsveld van Excelsior ‘31 omgezet naar kunstgras. Daarnaast zullen er afspraken tussen beide verenigingen moeten worden gemaakt over medegebruik hiervan. 

De bedoeling is om de kunstgrasvelden in de zomer aan te leggen. Maar er is eerst onderzoek nodig naar de mogelijkheden voor het omzetten van het trainingsveld van Sportclub Rijssen en welke maatregelen hiervoor nodig zijn.

Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 1 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 15 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 17 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 21 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 23 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07