Volg een gratis wandeling vol met interessante wetenswaardigheden in het winkelcentrum van Rijssen. Dat kan sinds donderdag met de nieuwe route van centrumwandeling.nl (Foto: Toerisme Rijssen-Holten)
Volg een gratis wandeling vol met interessante wetenswaardigheden in het winkelcentrum van Rijssen. Dat kan sinds donderdag met de nieuwe route van centrumwandeling.nl (Foto: Toerisme Rijssen-Holten) Foto: Visit Rijssen-Holten

Wandelroute centrum Rijssen: ‘Zelfs ik ontdekte vele nieuwe dingen’

Uitgaan

RIJSSEN - Met het plaatsen van een poster opent wethouder Erik Wessels donderdag 15 februari de Rijssense centrumwandeling. Via navigatie-app On Route kan iedereen gratis een interessante wandeling in en rond het winkelcentrum maken. “Ik ontdekte wetenswaardigheden die ik nooit heb geweten”, zegt centrummanager Wim Nijkamp. “Terwijl ik nog wel in Rijssen geboren en getogen ben!”

Even een kopje koffie of lunch in het centrum van Rijssen. Wat zullen we daarna doen? Hé, wat is dat voor een bordje met QR-code op tafel? Het is de start van de nieuwe centrumwandeling. Code inscannen met je mobiel en wandelen maar. Langs leuke en interessante plekjes in en rondom het winkelcentrum van Rijssen. “Ik heb hier jaren gewoond, maar zelfs ik ontdek nieuwe dingen!”, geeft Wim aan. “Via de website is de app simpel op je mobiel te zetten en geeft daarna de route aan”, legt hij uit. “Bij een interessant punt springt er een schermpje tevoorschijn met uitleg.” Het kan om een interessant gebouw gaan, maar ook over een monument waar de wandelaar langskomt. “En wie moeite heeft met lezen of daar geen zin in heeft, kan het laten vertellen.” 

Vanuit ondernemersvereniging Habi ontstond de behoefte om een app te ontwikkelen met daarin alle aanbiedingen van ondernemers in het centrum. “Zo is het idee ontstaan en ben ik erin gedoken.”

Het actueel houden van alle aanbiedingen in een app bleek teveel tijd te kosten. “En het aan de ondernemers zelf overlaten, was ook geen optie. Die zijn al druk genoeg.”

Daarom werd gekozen voor een interessante wandelroute door en langs het winkelcentrum. Met veel wetenswaardigheden, maar zonder de aanbiedingen van ondernemers. “De bedoeling is namelijk dat zoveel mogelijk ondernemers het gaan steunen”, legt Wim uit. “Zonder aanbiedingen voorkom je dat er een advertentie van de concurrent voorbijkomt en een ondernemer afhaakt.” Om de wandeling te promoten worden er spandoeken en posters opgehangen en komen er standaards op horecatafels, met een QR-code. “Het downloaden gaat erg simpel. En daarna kun je gelijk aan de slag. Je hoeft niet eens te scrollen, want de wandeling staat meteen bovenaan!”

De achterliggende gedachte is om het klanten zo leuk mogelijk te maken in het winkelcentrum. Met de route van zo’n zes kilometer lang, kunnen ze zich actief vermaken. “En als je dan zin hebt in een kop koffie of eten, dan stap je zo een horecagelegenheid binnen”, geeft hij aan. “Of je ziet een leuke aanbieding voorbijkomen bij een winkel waar je langsloopt.” Het is namelijk geen enkel probleem om de wandeling op elk moment te onderbreken. “Je kunt ook de app downloaden en op een andere dag terugkomen om de route te wandelen.” De officiële start is bij het Schild in Rijssen. “Maar eigenlijk maakt het niets uit waar je begint.” De navigatie weet precies waar je bent en leidt je op die manier langs alle bezienswaardigheden.

De app On Route is ontwikkeld door Waypoint. Bandwerk heeft meegeholpen om alles vlekkeloos te laten werken. De informatie staat op de site centrumwandeling.nl en is gekoppeld aan de route in de app. “Wat mij vooral verbaasde, was dat centrumwandeling.nl nog gewoon beschikbaar was. Die hebben we dan ook gelijk vastgezet”, benadrukt Wim. “Het mooie is dat centrum voor zowel een stad als dorp is te gebruiken.”

Want dat wordt de volgende stap: een vergelijkbare centrumwandeling voor Holten. “Die hopen we ergens rond de zomer klaar te hebben.”

De route is niet speciaal voor toeristen gemaakt, alhoewel er uiteraard hierover informatie is te vinden bij de vakantieparken. “We richten ons vooral op regionale bezoekers”, legt hij uit. “Bijvoorbeeld iemand uit Raalte die een dagje in Rijssen komt winkelen. De auto gratis onder het gemeentehuis neerzet en daarna het centrum ingaat.” Om de dag compleet te maken, past een wandeling daar prima bij. Zo kom je veel te weten over bijvoorbeeld de Schildkerk, Noorderkerk, de pomp en het eiervrouwtje. “Als je bij de Jumbo langskomt, zie je een grote helm met een hond staan. Maar geen idee wat die daar doen.” Dan komt de app of website van pas, want die geeft je achtergrondinformatie over het beeld. “Er zijn 32 hotspots. En allemaal dichtbij het centrum.” Maar de wandeling is ook zeker voor de inwoners van Rijssen-Holten erg interessant. Zo kom je achter interessante wetenswaardigheden in je eigen gemeente.

Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 43 minuten geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 14 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 20 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 22 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07