RIJSSEN - In de belevingscabine wordt het lawaai in de fabriekshallen nagebootst.
RIJSSEN - In de belevingscabine wordt het lawaai in de fabriekshallen nagebootst. Foto: Erfgoed Rijssen-Holten

Belevingscabine textiellawaai bij kasteel en textielwandeling Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - Door deelname van Rijssen aan het Textiel Festival Twente, komt ook de zogenaamde belevingscabine naar de Reggestad.

De belevingscabine staat op een aanhangwagen waardoor het mogelijk wordt om op verschillende plaatsen in heel Twente te worden neergezet.

Kwartel
Waardoor waren veel textielarbeiders na hun pensionering vaak zo doof als een kwartel? Dat had te maken met het lawaai in de productiehallen waaraan ze soms een halve eeuw waren blootgesteld. Niemand bekommerde zich om het lawaai overdag, want ‘s avonds thuis was het goed rusten, zonder lawaai en van blijvende gehoorschade had nog nooit iemand gehoord. Om de jongere generaties toch een levendig idee te geven van de arbeidsomstandigheden van destijds, is de ervaringscabine gemaakt.

Escaperoom 
Hoe was het om rond 1900 te werken in een van de vele Twentse textielfabrieken? De omstandigheden waren slecht, maar hoe moeilijk was het? Dat kun je zelf ervaren in deze rondreizende ervaringscabine waarin de fabrieksomstandigheden worden nagebootst. Het bonkende weefgetouw waardoor je elkaar niet verstaat, de warme dampen die ervoor zorgen dat je oververhit raakt, de donkere ruimte waardoor je elkaar niet goed ziet. Het is zelfs mogelijk om in een groepje, als in een soort escaperoom, een puzzel op te lossen. Temperatuur, luchtvochtigheid, geluid en licht maken het puzzelproces extra lastig.

Voorterrein
De cabine staat van 11 tot 16 uur tijdens vier zomermuseumwoensdagen op het kasteelvoorterrein van de Oosterhof: 28 juli, 4 augustus, 11 augustus en 18 augustus.

Textielwandeling
In het kader van het Textiel Festival Twente worden in Rijssen ook textielwandelingen gehouden door het Stadsgidsengild. Zodra de data van deze wandelingen bekend zijn, wordt geprobeerd om de belevingscabine een plaats in deze textielstadswandeling te geven.

Reserveren voor deze textielwandeling kan via de website van het Rijssens Museum.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 3 uur geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 5 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 20 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 21 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 28 mrt, 14:09
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 28 mrt, 12:06
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12