Afbeelding

Minibedrijfjes Jacobus Fruytier-school: leren ondernemen

Algemeen

RIJSSEN - Zes teams van scholieren uit HAVO-4 van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Rijssen presenteerden vorige week vrijdag hun ‘mini’ onderneming (met een lening van de Rabobank) die zij samen hadden opgezet. Dit valt onder het project SAAS (School of Applied Arts and Science).

“Dit is een project waarbij wij leerlingen graag wat willen laten proeven van een hbo-opleiding: werken in teams en verantwoordelijkheid dragen. Dit jaar was het een verkorte variant in verband met de lockdown. Normaal gesproken duurt dit project een half schooljaar en worden de eerste vier uur van iedere vrijdag in dat halve jaar besteed aan dit project. Er zijn leerlingen die normaliter niet te motiveren zijn, maar die bijvoorbeeld het hardst werken als ze meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen”, meent Erna Gerritsen-Timmerman, docente Nederlands. In 2018 nam de school hier voor het eerst aan deel. Vorig jaar viel alles in het water vanwege de strenge coronaregels en dit jaar betrof het de verkorte variant in verband met de lockdown.

Goed doel
Om de beurt presenteerden de jongelui hun bedrijfsresultaat. Onder andere de heer Hans Brinks, directeur van de Rabobank en de dames Troost van de stichting 2Gether2Africa waren hierbij aanwezig. Deze stichting geeft kinderen in Gambia een start in het basisonderwijs. Hun aanwezigheid had alles te maken met het financiële aspect, de lening vanuit de Rabobank, en het feit dat een deel van het opgebrachte geld voor 2Gether2Africa bestemd is. Het bleek een mooie verrassing voor de leerlingen toen Brinks aangaf dat zij de lening niet hoefden terug te betalen maar dat dit bij de waardecheque van hun eigen opbrengst werd opgeteld voor het goede doel.

Bijzondere onderneming
Een paar ondernemingen die er echt uitsprongen waren JENIDO en Firell. De dames van JENIDO, Jeanne, Nienke en Dorien, hebben een spel ontworpen met de naam 29 second’n waarin dialect een grote rol speelt. “Spelenderwijs de ‘Riessense’ taal leren. Vooral voor mensen die dit dialect niet zo goed beheersen en hier wel wonen maar ook voor Rijssenaren zelf is het leuk. Het geeft ook de nodige humor. De naam van het spel is deels afgeleid van het spel Thirty Seconds en het inwonertal van Rijssen; 29000. Ze hebben al heel wat spellen verkocht en hopen nog even door te gaan met hun minibedrijfje. Zie hun website voor meer informatie: www.jenido.nl. De vier meiden van Firell verkopen grote buitenkaarsen in blik met maar liefst vijftig branduren. “Hier in de regio was dat er volgens ons nog niet, we hadden al goed rondgekeken. Het is juist in deze tijd een mooi cadeau omdat mensen nu weer veel buiten in de tuin zitten. We hebben er al meer dan 120 verkocht”, aldus de dames. Voor meer informatie: instagram.com/firell.buitenkaarsen/. Daarnaast waren er nog de ondernemingen Carshot: fotografie van bijzondere auto’s en verkoop op canvasdoek, Fackla: Zweedse fakkels maken en verkopen, Happy Men: Pakketjes met kaas, droge worst, snijplankje et cetera (vaderdag) en ook voor vaderdag was er het bierkitje. Een pakket met happy socks in een bierblikje, bierglas en een biertje.

Samenwerking
De bedrijfjes kregen allerlei vragen op zich afgevuurd ander andere over hoe ze de zaken in de toekomst zien en hoe ze hun omzet kunnen verhogen. Hoe blijf je in ‘the picture’? De jongelui hebben in ieder geval het samenwerken ontdekt alsook een stukje ondernemen, organiseren en leren door te zetten als dingen tegenvallen. “Ondernemen is niet afgebakend. Het gaat om meer doen, energie en motivatie.” meent Brinks. De dames Troost waren heel blij met de cheques van in totaal 2085 euro. (Zie ook 2gether2africa.nl)

Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 1 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 2 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 5 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 17 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 19 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 21 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 22 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team gisteren