De eerste steen wordt gelegd aan de Bevervoorde door ds. J. (Jan) van Wier. Aannemer Gerhard Pas (Gerrad van 'n Roes) kijkt toe, daarachter andere gemeenteleden.
De eerste steen wordt gelegd aan de Bevervoorde door ds. J. (Jan) van Wier. Aannemer Gerhard Pas (Gerrad van 'n Roes) kijkt toe, daarachter andere gemeenteleden. Foto: Erfgoed Rijssen-Holten

Bevervoorde OG Gemeente

Algemeen

RIJSSEN - Het kerkgebouw “op ’n Kraans” staat er sinds 1939. Op 27 oktober werd het kerkgebouw in gebruik genomen. Architect was Joh. Hallen uit Almelo. 

De eerste steen was gelegd op 8 juni, de aannemer Pas had dus snel gewerkt! De krant: “Het nieuwe kerkgebouw, opgetrokken in kruisvorm, doet niet alleen van buiten, doch ook van binnen aangenaam en warm aan. Het hooge plafond in crême kleur, gebroken in een passende omlijsting, bekoort het oog, evenals de lange strak gehouden ramen met kleurig glas. (..) De eenvoud van alles, waaruit toch een zekere voornaamheid spreekt, geeft alles een rustig en prettig aanzien”.

In 1995 werd de kerk grondig gerestaureerd: andere banken, vloerverwarming en een nieuwe preekstoel. Centrale figuur in deze Zelfstandige Gereformeerde Gemeente Onder het Kruis, zoals de denominatie toen genoemd werd, is ds. J(an) van Wier, geboren in 1871, overgekomen uit Scheveningen. De Walkerk had nu twee voorgangers: ds. Van Wier dus, en de oefenaar Wijting.

In 1932 sloot de Walkerk zich, net als eerder de Eskerk, aan bij de Gereformeerde Gemeenten. Maar ds. Van Wier werd van voorstander van deze wijziging een tegenstander, wellicht omdat hij zich aan een toelatingsonderzoek moest onderwerpen. Dat leverde het nodige geharrewar op, wat in 1933 tot een breuk leidde. Op Hemelvaartsdag werd hem de toegang tot de kansel ontzegd en preekte hij in de tuin van de pastorie. Daarna kerkte de groep in een houten noodkerk aan de Bleekstraat. Er dreigde een gerechtelijke procedure om de kerkelijke bezittingen. De kerkenraad van de Walkerk zag daarvan af en regelde een schadevergoeding: f. 10.000,--.

Er kwam een nieuwe kerk aan de Bevervoorde. In 1946 sloot deze gemeente zich aan bij de Verenigde Oud Gereformeerde Gemeenten, de VOGG in Nederland. Op het naambordje van het gebouw staat: “Oud Gereformeerde Gemeente Rijssen – Bevervoorde”. Ds. Van Wier bezocht zijn lidmaten per fiets met zo’n groot Brooks-zadel met enorme krulveren. Het bestijgen ervan ging wat moeizaam, met zijn lange slipjas, de achteras had een speciaal uitsteeksel voor de voet bij het opstappen.

In 1953 overleed ds. Van Wier plotseling. Een bekende predikant was zijn opvolger, ds. H.A. Vosman, die daarvoor een bloeiende levensmiddelengrossierderij dreef in de voormalige pastorie aan de Walstraat. Vosman overleed in Oldebroek in 1986. Burgemeester Smit kenschetste hem als “een bescheiden, maar toch markante persoon”.

Nadien stonden er de predikanten A. Kot, J. Goudriaan, J. van Prooijen en sinds 2009 ds. C. L. Onderdelinden. Een kleinzoon van ds. Van Wier (1921-2016) werd hervormd predikant en stond in Rijssen van 1980-1987. Eveneens een markant figuur. Hij citeerde zijn grootvader herhaaldelijk in zijn preken: “Mijn grootvader zei altijd…”
“Sprekende nadat hij gestorven is”, is een bekende uitspraak, hier dus van toepassing…

Gerrit Kraa

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 2 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 8 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 10 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 11 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54