Afbeelding

Hoogste punt Noabershof op ‘n Esch

Algemeen

RIJSSEN - De ‘Noabershof op ‘n Esch’ aan de Wilhelminastraat in Rijssen bestaat uit twaalf woningen en een gemeenschapshuis. De bouw van de Noabershof vordert gestaag en het hoogste punt is inmiddels bereikt. De toekomstige 23 bewoners hopen hun woning nog dit jaar te kunnen betrekken. Er komen hier zowel oudere alsook jongere mensen te wonen.

“Wij zijn er heel trots op dat we een grote verscheidenheid aan leeftijden hebben binnen ons hofje, van 2 jaar tot 85 jaar. Dit is een mooie afspiegeling van de maatschappij. We zijn geen seniorenhof en geen zorgwoningen”, vertelt toekomstig bewoner Pieter Veldman. Net als de andere toekomstige bewoners hoopt hij dit jaar nog in de Noabershof te wonen. Veldman gaat verder: “Wij zijn gewone gezinnen die de kans hebben gekregen om een nieuwe woning te bouwen op een unieke plek waarbij we omzien naar elkaar. Wat vroeger zo gewoon was; dat je klaar stond voor een ander, willen wij dit een nieuw leven inblazen. Iets wat de standaard zou moeten zijn, willen we herintroduceren.” Hij geeft aan dat het voor iedereen best even wennen is maar dat er een natuurlijke houding naar elkaar ontstaat. “Uit ervaring weten mijn vrouw en ik hoe goed het is als je noabers om je heen hebt.”

CPO-project

In december 2018 werd het zogenoemde CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) opgestart. “We trekken nu dus meer dan 2,5 jaar met elkaar op. Eerst hebben we de architect BDC opdracht gegeven om het plan uit te werken en ons te begeleiden in de bestemmingsplan wijziging en de bouwvergunning. In een later stadium hebben wij ook de aannemer HAASE opdracht gegeven. Wij zijn dus zelf de projectontwikkelaar geworden. Door zo intensief met elkaar samen te werken voelt het alsof we al jaren buren zijn.” Derk Vosgezang (teven toekomstig bewoner) zegt het zo: “Ik ben met jullie allemaal al meer buren dan de mensen waar ik ruim twaalf jaar naast woon.” In dit proces is volgens Veldman veel moeite gestoken en er zijn veel hoogte- maar ook dieptepunten geweest wat hen als noabers nog meer verbonden heeft.

Eén zijn met de buurt

Er is heel bewust gekozen voor twee ingangen. Noabershof op ‘n Esch is toegankelijk via zowel de ingang aan de Wilhelminastraat als die aan de Johannes Vermeerstraat. “Wij wonen straks tussen twee straten en twee gebouwen in. Wij willen één zijn met de buurt, die ook welkom is in ons hofje. Mede daarom is ook de samenwerking gezocht met ViaVie Welzijn om activiteiten te ontwikkelen die juist ook voor de buurt zijn. Noabers voor elkaar maar ook voor de hele buurt. Wij zijn erg dankbaar dat we met de gemeente tot overeenstemming zijn gekomen om op deze locatie te bouwen. Ik denk dat dit ook voor de gemeente Rijssen-Holten een heel mooie pilot is geweest om dit in de toekomst vaker uit te werken. Het maatschappelijk belang van dit levensloopbestendig wonen en het omzien naar elkaar zijn belangrijke aspecten. Mede doordat mensen vaker tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen.”

Tekst: Jenny ter Harmsel

De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 1 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 5 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 7 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 23 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00