Niet alleen historische gebouwen als de Pelmolen hebben onderhoud nodig. Tal van organisaties zijn actief om ook de streektaal en dialect levend te houden.
Niet alleen historische gebouwen als de Pelmolen hebben onderhoud nodig. Tal van organisaties zijn actief om ook de streektaal en dialect levend te houden. Foto: Shutterstock

Streektaal en dialect nog levend in onze regio

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - De meeste mensen staan er misschien niet eens zo bij stil. Toch is het goed om je eens af te vragen: wat is mijn relatie tot de streektaal of het dialect? Het Twents - formeel een dialect van de erkende Nedersaksische streektaal - is voor veel mensen meer een relikwie uit een vervlogen tijd dan een levende taal. Maar er zijn ook nog genoeg mensen en organisaties die de streektalen en dialecten levendig houden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek voerde onlangs een onderzoek uit naar welke voertaal mensen thuis gebruiken in de diverse regio’s. Opmerkelijk genoeg blijkt dit niet een veld waar veel onderzoek naar is - het is de eerste keer sinds 1998 dat er een landelijk onderzoek is gehouden gebaseerd op representatieve steekproeven. Het CBS vroeg: welke taal of dialect wordt bij u thuis het meest gesproken? Landelijk spreekt ongeveer tien procent van de 15-plussers thuis één van de drie door de overheid erkende streektalen: het Fries (2 procent), Limburgs (3 procent) en het Nedersaksisch (5 procent). Onder deze laatste valt het Twents dialect, maar ook dus dialecten uit Gelderland, Drenthe en Groningen. Er zijn wel grotere regionale verschillen in de mate van streektaal- of dialectgebruik.

Niet verrassend staan Limburgers bovenaan de lijst qua streektaalgebruik; in huishoudens spreekt 47,9 procent Limburgs en 46 procent spreekt Nederlands. In Utrecht is dit beeld totaal omgekeerd; hier spreekt 91,2 procent thuis Nederlands; het dialect komt slechts in 2,3 procent van huishoudens voor. Wel spreekt 5,5 procent een andere taal, niet verrassend voor een multiculturele stad. In Overijssel spreekt 67,9 procent Nederlands thuis en een riante 23,6 procent spreekt Nedersaksisch. Hiermee scoren wij gelijk met andere provincies. Er zijn steeds meer organisaties actief om de streektaal en het dialect levend te houden. Wie geïnteresseerd is in het leren of bijspijkeren van een erkende streektaal kan voor het Nedersaksisch veel online vinden. Kijk eens op de website www.nedersaksisch.nl voor informatie en voorbeelden.

Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 2 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 4 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 20 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 22 uur geleden
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Koffie en Klets in De Bron in Enter 27 mrt, 08:06