Afbeelding

Zestig jaar getrouwd

Algemeen

RIJSSEN - Op dinsdag 3 augustus mochten Jan den Toom (83) en Nelie den Toom-Hoogendoorn (81) gedenken dat zij zestig jaar getrouwd waren. Inmiddels wonen zij zes jaar in woonzorgcentrum Maranatha (aanleunwoning). In de week dat ze 60 jaar getrouwd waren, vierden zij hun huwelijksdag bij hun dochter en daarna bij hun zoon. “Nog niet allemaal tegelijk bij elkaar vanwege corona”, aldus Jan.

Het echtpaar is nog redelijk gezond, alleen heeft Jan veel moeite met lopen vanwege een hernia. Autorijden lukt nog wel en daar zijn zij heel blij om omdat ze regelmatig hun dochter en haar gezin in Uddel en hun zoon en zijn gezin in Kesteren bezoeken. “Jan rijdt dus nog wel auto maar ik niet meer. Fietsen doe ik nog wel maar dat kan Jan niet meer”, vertelt Nelie.

Het echtpaar trouwde in 1961 in Zevenhuizen. Hier woonden zij 35 jaar. Zij kregen een dochter en een zoon, dertien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Daar genieten zij enorm van. De huwelijksjaren brachten hen veel vreugde maar daarnaast ook verdriet. “Onze schoonzoon overleed twee jaar geleden na een kortdurend ziekbed, dat was heel naar en verdrietig. Daarom bezoeken we wekelijks onze dochter van wie nog vijf van de zeven kinderen thuis wonen.”

Kaasmarkten

Van oorsprong komt Jan uit Zevenhuizen en Nelie uit Moerkapelle, onder de rook van Rotterdam. “Ik werkte tot mijn 29ste jaar in de bouw. Daarna kwam ik in de kaaswereld terecht, heel wat anders dus”, lacht Jan. De vader van Nelie verkocht vroeger eerst kaas langs de deuren en later stond hij hiermee op diverse markten in de regio. “Als oudste dochter hielp ik al geregeld mee, zeker nadat mijn moeder overleed. Jan heeft dit opgepakt met mijn vader en er werd tevens een kaaspakhuis gebouwd”, vertelt Nelie. Toen Jan 54 jaar was stopten ze met het werk op de markt maar hij bleef wel overal huizen bouwen en klussen. “Nelie was mijn werkmaatje betreft allerlei hand- en spandiensten, zelfs metselwerk.”

Rust

Zij zochten meer rust. In 1993 kwamen ze eerst op de Borkeld in Holten te wonen waar zij zelf twee vakantiewoningen bouwden. Na vijf jaar verhuisden ze naar de Arend Baanstraat waar zij ruim twintig jaar met veel plezier woonden. Jan deed, naast bouw- en kluswerk, nog jarenlang kerkenraadswerk. Maar op de huidige plek hebben zij het ook goed naar hun zin. Nelie is tevens mantelzorger voor een buurvrouw en handwerkt en puzzelt nog graag. Jan heeft verder niet zoveel hobby’s omdat het hem zwaar valt met zijn benen en rug. “Zo’n vier jaar geleden deed ik nog een klus en daarna scharrelde ik hier beneden soms door de tuin voor een beetje tuinwerk. Dat lukt niet meer.”

Tekst: Jenny ter Harmsel

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 9 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 11 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 15 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 17 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 18 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43