RIJSSEN - Leden van de Folkloregroep Riessen geven wasdemonstraties bij kasteel de Oosterhof.
RIJSSEN - Leden van de Folkloregroep Riessen geven wasdemonstraties bij kasteel de Oosterhof. Foto: Jan Joost

Samenwerking Museum & Folklore

Algemeen

RIJSSEN - De Folkloregroep Riessen en het Rijssens Museum gaan nauwer samenwerken. Overeenstemming daarover werd bereikt op de eerste zomermuseumdag van vorige week waar de folklore centraal stond. Als alles door mag gaan, zal de eerstvolgende zichtbare samenwerkingsdaad een folkloredag zijn die wordt gehouden met activiteiten op het voorterrein van kasteel de Oosterhof, in het Koetshuis en het Bouwhuis.

Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum zegt desgevraagd dat er vorige week goede afspraken zijn gemaakt tussen de Folkloregroep, die meewerkte aan de zomermuseumdag. De Folkloregroep Riessen werkt al sinds jaar en dag mee aan de zomermuseumdagen op het voorterrein van havezate de Oosterhof. “Daar zijn we ook heel blij mee,” aldus Dannenberg, “want de Folkloregroep is een gezelschap dat op een levende manier de kennis van de Rijssense folklore bewaart én uitdraagt. Als de dames en heren bij ons hun nostalgische wasdemonstraties geven, laten ze meteen heel veel zien van het dagelijkse leven in vroeger tijden. Op die manier kunnen volwassenen en vooral ook kinderen zien dat onze wasmachines en wasdrogers niet vanzelfsprekend zijn en dat mensen vroeger toch in schone, gewassen kleren rondliepen. Daarbij komt als vanzelf de vroegere Rijssense klederdracht ter sprake. Een geweldig mooie manier om het verleden te bewaren en te promoten en dat is precies ook de missie van het Rijssens Museum.”

Grootschalig

In het verleden heeft de Folkloregroep Riessen vele grootscheepse folkloredagen georganiseerd met verschillende podia in het Rijssense centrum. Maar dit soort grootschalige evenementen waarbij ook folkloregroepen uit het hele land werden betrokken, worden steeds kostbaarder om te organiseren. “Ik kwam daar woensdag over in gesprek met Jennie Voortman van de Folkloregroep en die stelde voor om toch de draad weer op te pakken maar dan in een wat bescheidener omvang in samenwerking met het Rijssens Museum. Dat idee was me uit het hart gegrepen, want op die manier kunnen we als Rijssense historische instanties mooie dingen doen waar ook ons publiek iets aan heeft.”

Rollend materieel

Er moet nog een goede quote voor bedacht worden, maar zowel de Folkloregroep als het Rijssens Museum beschikken over heel mooi rijdend materieel. Te denken valt dan aan mooi versierde kinderwagens. Dannenberg: “Jennie Voortman is niet alleen deskundig op het gebied van klederdracht en mutsen, maar ze restaureert ook nostalgische kinderwagens. Het museum beschikt ook over nostalgisch rijdend materieel. We hebben vooralsnog een zaterdag voor in oktober in gedachten om dit allemaal te showen voor en in het Rijssens Museum.”

Verrassing

Hoe het er allemaal precies uit gaat zien, is nog even een verrassing. “Maar we hebben opmerkelijke zaken in gedachten die echt de moeite van het bekijken waard zijn,” aldus Dannenberg.

Spaaralbum Rijssen

Wie zijn historische spaaralbum compleet wil maken, kan op de brandweerdag contact opnemen met Gerrit ten Wolthuis. Ten Wolthuis is de hele dag aanwezig. Hij is meestal te vinden achter de marktkraam met brandweerspullen. Maar hij heeft ook gesorteerde sets bij zich voor mensen die hun spaaralbum van Rijssen compleet willen maken.

Brandweerdag bij Kasteel

Woensdag 25 augustus van 11 tot 16 uur Brandweerdag op het kasteelvoorterrein. Toegang buitengebeuren gratis. De Brandweer Twente verzorgt demonstraties, er is een brandweerspringkussen en de brandweerwagens van het Brandweermuseum rijden.

Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 54 minuten geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 2 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 4 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 16 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 21 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 21 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 23 uur geleden