Mevrouw Murre gaf de aftrap en fietste de route door de stad Nancy in Frankrijk waar zij met haar man veel heeft gefietst.
Mevrouw Murre gaf de aftrap en fietste de route door de stad Nancy in Frankrijk waar zij met haar man veel heeft gefietst.

Fietslabyrint met 600 fietsroutes

Algemeen

RIJSSEN - Eind juli werd een mooi fietslabyrint met interactieve fietsroutes in gebruik genomen in de ontmoetingszaal ‘Het Dorpshuis’ in woonzorgcentrum Maranatha in Rijssen. In deze gezellige groene hoek die speciaal hiervoor ingericht is, mocht mevrouw J. Murre, bewoonster van Maranatha, de eerste ‘aftrap’ geven.

Met veel enthousiasme zette ze haar voeten op de pedalen en begon te fietsen, ondertussen kijkend naar de fietsroute op het beeldscherm. Er is keuze uit meer dan zeshonderd routes over de hele wereld. Zij koos voor de stad Nancy in Frankrijk. “Oh wat mooi, hier hebben mijn man en ik toen veel gefietst”, riep ze meteen al bij de start van de route uit. Ze kon op de knop bij haar linkerhand drukken om links af te slaan of op de knop bij haar rechterhand drukken om rechts af te slaan op de route. Hierbij wordt meteen aangegeven waar je vervolgens langs komt. 

Vrienden van Maranatha

De aanschaf van dit fietslabyrint is mede mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van Maranatha. Zij werft financiële middelen om bewoners meer welzijn en wooncomfort te bieden. De stichting probeert zaken te realiseren waar in de reguliere budgetten geen ruimte voor is. “Wij hebben allerlei verkoopacties gehouden zoals rondom Pasen de eierverkoopactie en daarnaast de stroopwafel- en erwtensoepactie. Dat neemt altijd gretig af hoor. Tevens hebben wij nog via de kerk en via particulieren giften gekregen”, vertelt bestuurslid Johan Baan. Medewerker Welzijn, Janneke Rohaan, richtte de groene hoek in. “Een scherm tegen een donkere achtergrond komt beter over. Een paar leuke planten erbij, dat oogt gezelliger. Het fietslabyrint kan eventueel verschoven worden naar de verpleegafdeling. Bijvoorbeeld voor iemand die niet zo makkelijk meer in de zaal kan komen of voor wie het hier gauw te druk is.”

Bewegen en beleven

“Een fietslabyrint is een mooi systeem waarmee mensen interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden in binnen- en buitenland. Het beeldscherm waarop de fietsroutes worden getoond, is aangesloten op een hometrainer of andere bewegingstrainer. Stopt de fietser met trappen, dan stopt ook de fietsroute op het scherm”, geeft de heer Van der Ham van de organisatie Fietslabyrint aan. “Op deze manier kunnen zij toch de wereld ontdekken met uiteenlopende routes. Het geeft de mensen het gevoel dat ze er even lekker op uit zijn. Wij plaatsen dit systeem overal in het land, met name bij verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg, fysiotherapeuten en noem maar op.” Hij geeft aan dat het een mooie bijkomstigheid is dat er vaak meer mensen komen kijken en dat er onderling een gezellig contactmoment ontstaat. Het is bewegen en beleven.

Tekst: Jenny ter Harmsel

 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 1 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 18 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 20 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43