Ze ontmoetten elkaar in de bus naar Markelo en Hengelo. Dat resulteerde in het vieren van een 60-jarig huwelijksjubileum op 15 september.
Ze ontmoetten elkaar in de bus naar Markelo en Hengelo. Dat resulteerde in het vieren van een 60-jarig huwelijksjubileum op 15 september.

‘We mogen niet klagen’

Algemeen

HOLTEN - Henk Paalman (83) en Mini Paalman-Brinkman (80) vierden op woensdag 15 september dat zij zestig jaar getrouwd waren. Wethouder Jan Aanstoot bracht hen persoonlijk de felicitaties namens de gemeente Rijssen-Holten. Het feest wordt later nog gevierd. “Onze gezondheid is wat je rondom 80-jarige leeftijd kunt verwachten, we mogen niet klagen”, meent Henk.

Mini is geboren en getogen in Holten en Henk in Haarle. Beiden op een boerderij waar men onder andere water haalde uit de pomp, omdat er nog geen kraanwater bestond. Hun eerste ontmoeting vond plaats in de bus naar Markelo en Hengelo. “We hadden drie jaar verkering, twee jaar verloofd en daarna getrouwd. Het feest was bij Maats (café ’t Anker) in Holten. In het voorjaar van 1962 gingen we op huwelijksreis naar Italië. Met de stoomtrein naar de bloemenrivièra in Italië, dicht bij de Franse grens. We waren 29 uur onderweg”, vertelt Henk.

Na hun trouwen woonde het stel in Haarle. “Inwonen heette dat want destijds was er, net als nu, ook woningnood. Daarna naar Nijverdal. “Daar was stromend water uit de kraan, een eigen toilet en douche en na twee jaar zelfs aardgas. Daarna volgden verhuizingen naar Almelo en Wierden”, geeft Mini aan. Mini werkte in de huishouding en ook drie jaar als verzorgster van kinderen van wie de moeder veel in Den Haag verbleef. Zelfs nog het eerste jaar na ons trouwen. Dit was destijds ongewoon, want de vrouw stopte met werken na haar trouwen.” Henk was destijds werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen. Na 12,5 jaar een overstap naar de administratie van de Technische School in Almelo en daarna Het Noordbroek, tegenwoordig scholengemeenschap Het Noordik. Daar heeft hij gewerkt tot zijn pensioen.

Het echtpaar woont inmiddels al 29 jaar midden in Holten op de Smidsbelt. Zij hebben twee dochters en zeven kleinkinderen. Henk: “Wij zijn veel op vakantie geweest. De meeste landen in Europa hebben wij bezocht en ook reisden wij naar Amerika, Canada en Rusland. Veel gezien en veel beleefd.” Hobby’s waren de oriënteringsritten bij MAC ‘De Holterberg’ en dansen bij ‘De Hoolter Daansers’ waarmee zij in veel landen hebben opgetreden. Toen dat niet meer ging, gaf het stel kledingshows met kleding uit begin twintigste eeuw; rouwkleding, trouwkleding, werkkleding et cetera. “Tevens deden wij een aantal jaren vrijwilligerswerk bij de Oudheidkamer Holten. Henk doet nog steeds werk bij de bibliotheek”, aldus Mini. Ook besteedden zij in de jaren veel aandacht aan de tuin en genieten hier nog steeds van

Tekst: Jenny ter Harmsel

Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 2 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 3 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07
Afbeelding
Oranjezangavond in de Zuiderkerk 11 apr, 10:09
Leden van MAC de Holterberg druk met de opbouw, met zittend scheidend voorzitter Jan Kampman met links naast hem André Vincent, voorzitter van de crosscommissie (foto: Coen van Hoevelaak).
MAC de Holterberg is al bijna 80 jaar actief in Holten 10 apr, 19:44
Wilco Hoevink maakte het tweede doelpunt van de middag
Hekkensluiter SP Daarle zorgt niet voor verrassing 10 apr, 18:04