Klederdrachten, nostalgische voertuigen en veel mensen rond de Oosterhof. Jennie Voortman legde uit hoe het allemaal in elkaar stak met de modegrillen in vroeger tijden.
Klederdrachten, nostalgische voertuigen en veel mensen rond de Oosterhof. Jennie Voortman legde uit hoe het allemaal in elkaar stak met de modegrillen in vroeger tijden. Foto: Jan Joost

Folkloredag Rijssen een groot succes

Algemeen

RIJSSEN - De Folkloredag nieuwe stijl rond kasteel de Oosterhof trok zaterdag veel mensen naar het landgoed. Direct nadat alles op zijn plaats was gezet, kwam de bezoekersstroom op gang. 

De Folkloredag nieuwe stijl had vooral te maken met de meer bescheiden omvang van het evenement. In plaats van een grootschalig gebeuren met folkloregroepen in den lande, had de Folkloregroep Riessen nu gekozen voor een handzaam evenement in en rond de kasteel de Oosterhof. Een kleine twintig leden van de Folkloregroep waren aanwezig en liepen de hele dag in klederdracht over het terrein.

Alles rolt 

Het thema was deze keer “Alles wat rolt”. Er waren dan ook diverse nostalgische en mooi opgemaakte wandelwagens en kinderwagens te zien. Sommige leden van de folkloregroep kwamen daarmee lopend naar de Oosterhof.

Tijd stond stil 

“De tijd stond even stil”, zegt Jan Flim die in de buurt woont. “Ik kijk ‘s morgens naar buiten en zie daar een vrouw in jak en rok met een kinderwagen lopen. Prachtig gezicht”, aldus Flim.

Uitleg 

In het Koetshuis werd door Jennie Voortman tekst en uitleg gegeven over de rijkdom van de Rijssense klederdracht. In de herinnering van veel mensen is de Rijssense klederdracht nogal saai, maar Voortman hielp haar publiek volledig uit de droom. Er is sprake geweest van een grote variatie, zelfs in kleuren in “het Riessens pak”.

Bij de klederdrachtshow fungeerden de leden van de folkloregroep als levende voorbeelden gekleed in alle varianten. Voortman is een kledingexpert en weet echt alles, ook alle antwoorden op de vragen vanuit het publiek. Vanwege de belangstelling wordt de klederdrachtshow enkele keren herhaald en nog is er belangstelling. 

Klassieke voertuigen

Naast de kinderwagens is op het voorterrein een verzameling klassieke voertuigen te bewonderen. Door toedoen van Gerrit ten Wolthuis is er een klassieke tractor te zien van Willem Brinks, een oude Willy’s Jeep die door Henk Brinks is gebracht. Verder een mooi opgeknapt Volkswagen Sambabusje dat veel herkenning oproept bij het publiek. Verder een klassieke herenfiets, geschonken aan het museum door Mannes Kastenberg van de gelijknamige fietswinkel. 

Voorloper scootmobiel

Daarnaast staat ook de nostalgische damesfiets compleet met bijpassende fietstassen. Hierop is Jennie Voortman mee naar de Oosterhof gekomen. Een andere klassieker is de voorloper van de scootmobiel, een invalidenvoertuig dat op het voorwiel aangedreven wordt door twee hefbomen en een fietsketting.

Door medewerking van de plaatselijke Hema werden de hele dag oer-Rijssense kozakken aangeboden. Opbrengst voor het museum. De mierzoete lekkernijen gingen als warme broodjes over de toonbank. 

Waldrees

Dit klassieke voertuig is door oud-melkboer Andries Ligtenberg (Waldrees) helemaal gerestaureerd en bij Kastenberg waren nog enkele fietsbanden-van-vroeger in het magazijn aanwezig. Dat maakt dat de wagen er weer als nieuw uitziet.

Filmvoorstellingen

Dinsdag 12 oktober starten de beeldpresentatieavonden om 19.30 uur met de voorstelling Rijssen en de Bevrijding. Aanmelden kan op info@rijssensmuseum.nl Vermeld datum en onderwerp. Entree 5 euro inclusief twee keer koffie/thee met iets erbij. Dinsdag 19 oktober is Riessen in ‘n Kiekerd 1 te zien. Toegang met vaccinatie-testbewijs.

Stroatversje in de Kroniek

In de nieuwste Havezate Kroniek schreef Jan ter Harmsel een nostalgisch gedicht waarin alle bijnamen van ‘n Hoognpad van vroeger nog eens passeren. Gratis voor vrienden van het museum. Aanmelden kan op vrienden@rijssensmuseum.nl

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 9 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 11 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 13 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 14 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 16 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08