Het Melkmeisje en het Meisje met de Parel van Vermeer in reuzenformaat.
Het Melkmeisje en het Meisje met de Parel van Vermeer in reuzenformaat.

Hele centrum staat in teken van kunst

Algemeen

RIJSSEN - Het centrum van Rijssen staat op zaterdag 23 oktober volledig in het teken van Kunst. Naast kunst in diverse etalages zijn er volop activiteiten, demonstraties en optredens van diverse straatartiesten. De winkels zijn open tot 17.00 uur. 

Ineke Kleinjan, Ernst-Jan ten Hove en Monique Harmsen hebben de handen ineengeslagen en uit hun eigen netwerken een mooie selectie kunstwerken verzameld. De kunstwerken zijn de hele maand oktober te bewonderen in de etalages in centrum Rijssen. De werken zijn voorzien van een naamkaartje met de schildertechniek en eventueel een verkoopprijs. 

Ineke, Ernst-Jan en Monique gaan van 13.00 tot 17.00 uur live schilderen op het Schild. Ze laten niet alleen zien wat ze kunnen, maar er is ook mogelijkheid tot het stellen van vragen over de schilderkunst. 

Straatartiesten

Vanaf 13.00 uur zijn er optredens van diverse straatartiesten. Zo kan men in in het centrum onder andere Mannetje Mondriaan, de Meisjes van Vermeer, Nachtwacht Duo en de Geflipte Kunstenaar aantreffen. Mannetje Mondriaan loopt in een keurig Mondriaan-rokkostuum, compleet met strik, pet en koffertje. Hij tekent rechte lijnen en vlakken, zoals deze voorkomen op de schilderijen van Piet Mondriaan. De lijnen worden getrokken dwars door het publiek, over tafels, en over straat en pleinen.
Het Melkmeisje en het Meisje met de Parel van Vermeer, maar dan in reuzenformaat. Zwierig vliegen hun penselen over het canvas. Ronde vormen, rake lijnen en veel emotie. De Meisjes van Vermeer is een onderdeel van ‘Grote Meesters van de Schilderkunst’, een kleurenpalet van animaties rond Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Geboren in de 17e/18e eeuw, behoren zij nog steeds tot de grootste kunstenaars. Deze snel schilderende steltlopers torenen hoog boven het publiek uit. In zeer korte tijd worden onbekenden bij elkaar gezet en vastgelegd. Als beloning volgt een snel portret als souvenir.
Het Nachtwacht Duo, twee personen uit de Nachtwacht die hebben gezien hoe Rembrandt met de schilderkunst zijn geld verdiende. In zijn navolging zoeken zij geschikte modellen voor hun snelportretten. Met vaardige hand worden onverwachte composities in luttele seconden op het canvas gezet.
De Geflipte Kunstenaar Leonardo da Gindszie heeft al zijn bezittingen achter zich gelaten en reist met zijn mobiele open atelier door de straten en velden. Méér dan een doek, een brood klei, pen en papier en een gitaar is niet nodig in het leven. Als hij iemand tegenkomt raakt hij geïnspireerd. Wie zal hij schilderen, in een gedicht vervatten of pakt hij zijn gitaar en speelt hij spontaan een aan zijn brein ontsproten lied? Filosofeer er lustig op los met Leonardo da Gindszie.

Rondom het gemeentehuis is er ‘s morgens en ‘s middags de wekelijkse warenmarkt. Natuurlijk kan het winkelen veilig. Bij de ingang van de winkels staan desinfectiezuilen. Hier kan men bij binnenkomst de handen desinfecteren. De auto kan de hele dag gratis worden geparkeerd op één van de parkeerplaatsen in centrum. Na het shoppen is er voldoende ruimte om lekker een hapje te eten of iets drinken bij de lokale horeca. Meer informatie is te vinden op  winkeleninrijssen.nl

De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 21 minuten geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 4 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 6 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 22 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland gisteren
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00