Hervormd kerkelijk centrum Sion ligt op het hoge deel van Rijssen.
Hervormd kerkelijk centrum Sion ligt op het hoge deel van Rijssen. Foto: Gerrit Kraa

Sion een spraakmakend project (1)

Algemeen

Wie fietsend op weg is naar het kerkelijk centrum Sion moet wel een tandje bijzetten, het ligt op de voormalige hoge es.

RIJSSEN - Een passende naam, Sion, genoemd naar een van de bergen rondom Jeruzalem. En de pelgrims, op weg vanuit bijvoorbeeld Nazareth, moesten dalen, en het laatste stuk klimmen, de reis ging langs een dieptepunt van 200 meter onder de zeespiegel tot 760 meter erboven. Een voetreis van zo’n 120 km…

Het gebouw werd ontworpen door architect Jorissen en was destijds spraakmakend, er volgden voor hem landelijk nog een tiental opdrachten om ’zoiets’ te bouwen. Her en der bouwde men kerkelijke wijkcentra. Maar hoe moest zo’n gebouw eruitzien? In elk geval niet als een zakelijke kantine, met ergens een spreekgestoelte voorzien van duidelijke geluidsversterking. En met een kosten besparend plat dak. “Het kenmerk van het beste Nederlands Hervormde kerkgebouw en zijn inrichting zij soberheid, rust, licht zonder nuchterheid, kunstrijke eenvoud en adel, in staat om geslachten lang de gemeente te verzamelen in het huis des Heeren, het Huis des Gebeds”, aldus de Generale synode in 1947. Sion lijkt dan een geslaagd concept. Sober, maar indrukwekkend, met de typische dakvorm, de zaal in de vorm van een jujube, de kerkbanken zodanig gerangschikt dat er bepaalde zichtlijnen ontstonden. Oorspronkelijk was de opstelling van kansel, doopvont en avondmaalstafel daar ook op gericht, en was de akoestiek (mede op advies van het toenmaals bekende bureau voor akoestiek van professor Peuz) beter dan na de verbouwing in 2014. De comfortabele kussens op de banken en de vloerbedekking deden de akoestiek geen goed. Gelukkig stond het orgel wel op de goede plaats, al werd daardoor het zicht op het noordraam wat weggenomen. De glasramen bevatten Bijbelse motieven: de schepping, de strijd tussen Satan en Christus om de mens in de wereld, de nieuwe hemel en aarde, de open hemelpoort, en een geschilderd raam, geïnspireerd op de 12 Artikelen des Geloofs. 

Het gebouw Sion werd op 17 januari 1970 geopend. Daaraan kwamen liefst 19 sprekers te pas, de predikanten Bakker, Vos en Van Tuyl, de President-Kerkvoogd notaris Van Schooten, de architect Jorissen, aannemer Jansen, wethouder Scholman, burgemeester Landweer, Meijerink, Enderlé, Mors, Hegeman, Van de Maat, Renger, Strijker, Hollander, Marsman en Molemaker. Sion bevat niet alleen een kerkzaal, maar ook een kelder voor het stallen van fietsen en ruimten voor de jeugd, de administratie en vergaderingen. In 2014 werd het gebouw gerestaureerd. Het aantal banken werd teruggebracht, in 1970 werd per zitplaats zo’n duizend gulden subsidie verstrekt, dus de architect en de kerkvoogden hadden ‘uren zitten schuifelen en puzzelen om de kerkzaal met zoveel mogelijk zitplaatsen te vullen’. En er moest een orgel geplaatst worden.

Iets voor de volgende aflevering.

Gerrit Kraa

De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 1 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 13 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 15 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 22 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 23 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival gisteren
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49