De beleeftuin aan de voorzijde van het gebouw Eltheto aan de Karel Doormanstraat.
De beleeftuin aan de voorzijde van het gebouw Eltheto aan de Karel Doormanstraat.

Sponsoractie voor beleeftuin Eltheto

Algemeen

De activiteitenbegeleiding Eltheto heeft een sponsoractie opgezet voor het inrichten van de beleeftuin voor bewoners en hun bezoek bij verpleeg-en verzorgingshuis Eltheto (Carintreggeland) in Rijssen. Dit doen zij in samenwerking met de nabijgelegen Beatrixschool.

RIJSSEN - “Er wordt onder meer een verloting gehouden met mooie prijzen, geschonken door Rijssense ondernemers. Tevens hebben een aantal ondernemers ons een financiële bijdrage geschonken. Leerlingen van de Beatrixschool gaan loten verkopen en daarnaast houdt de school voor haar leerlingen nog een (lege) flessenactie waarmee zij leuke prijsjes kunnen winnen”, aldus Sandra Wessels namens de activiteitenbegeleiding Eltheto.

Beleeftuin

De beleeftuin bevindt zich aan de voorzijde van Eltheto aan de Karel Doormanstraat. Bewoners kunnen zelfstandig in de tuin komen. Hoveniersbedrijf Troost heeft het geheel aangelegd, de ontwerper van de tuin is Stichting Zinderen. Dit alles in samenspraak met Carintreggeland Eltheto. “De eerste aanzet van de aanleg is voltooid. Nu willen we verder met de aankleding van de tuin. Voor de aanschaf van de verhoogde kweekbakken, tuinmeubelen, schaduwdoek, beweegtoestel en een waterelement hebben wij dus de sponsoractie opgezet”, vertelt Wessels.

Geest en zintuigen prikkelen

Een beleef(beweeg)tuin is een tuin die geest en zintuigen prikkelt door geur, aanraking, geluid en smaak. Er worden verschillende bloeiende planten gepoot zodat de tuin het hele jaar door in bloei is. De tuinen kenmerken zich door brede paden, strakke lijnen en speciale elementen zoals verhoogde kweekbakken, pluktuin, waterpartijen, volière en ook een beweegtoestel en een muziekbol. Allemaal met als doel het bewegen van de bewoners te stimuleren. Wessels: “Uit onderzoek blijkt dat het dementieproces vertraagt door buiten te zijn in de tuin. Bij licht dementerende bewoners worden botten sterker door beweging. Ook is op termijn minder medicatie nodig door de positieve effecten van de buitenlucht. Bij ouderen met Alzheimer in de laatste fase zijn de effecten van zintuiglijke beleving (horen, ruiken, proeven) ook merkbaar. Een beleeftuin biedt bewoners meer kwaliteit van leven, een waardevol leven.”

Beatrixschool

Voor de Beatrixschool is dit een stukje betrokkenheid van de kinderen naar de ouderen toe. “Wij als activiteitenbegeleiding Eltheto zoeken regelmatig de verbinding met elkaar, bijvoorbeeld tijdens de nationale pannenkoekendag. Dan gaan de ouderen bij de kinderen op school pannenkoeken eten en er wordt bij Eltheto gebakken voor de ouderen. Dit ervaart een ieder als waardevol”, stellen de activiteitenbegeleiders.

Vrije gift

Wie Eltheto een warm hart toedraagt, kan doneren op rekeningnummer NL17 RABO 0397 5711 27 van Stichting Carintreggeland met als omschrijving ‘Kostenplaats Eltheto ovv Beleeftuin/2021’ of doe een donatie in de blauwe ton bij de ingang/hal van Eltheto.

Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 1 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 3 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 19 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 21 uur geleden
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Koffie en Klets in De Bron in Enter 27 mrt, 08:06