De beelden van stadsomroeper Jan met de Panne en het Eiervrouwtje staan op een mooie plek aan de Kerkstraat tussen de Schildkerk en de historische panden aan de Rozengaarde.
De beelden van stadsomroeper Jan met de Panne en het Eiervrouwtje staan op een mooie plek aan de Kerkstraat tussen de Schildkerk en de historische panden aan de Rozengaarde. Foto: Jan Joost

Historische beelden eindelijk op de juiste plek

Algemeen

De nostalgische standbeelden van stadsomroeper Jan met de Panne en het Eiervrouwtje staan op een mooie historische plek in het Rijssense stadshart aan de Kerkstraat. 

RIJSSEN - Het heeft even geduurd. CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff kan daarover meepraten. Hij bracht het bronzen Eiervrouwtje ter sprake in mei vorig jaar. Het beeld had lange tijd in opslag gelegen nadat het vorige gemeentehuis was gesloopt. Het stond altijd op de binnenplaats van het toenmalige gemeentehuis en was in 1982 een cadeau van de ondernemers Krekel, Van Heteren en Roelofs & Haase. Zij hadden meegewerkt aan het vernieuwde winkelerf. Berkhoff stelde voor om ook het beeld van de stadsomroeper een betere plaats te geven. Jan met de Panne stond altijd in de Haarstraat voor het oude notariskantoor. In vroeger tijden fungeerde de stadsomroeper ook altijd als veilingmeester bij openbare verkoop van panden. Dat gebeurde onder notarieel toezicht.  

Na de geruisloze afbraak van het notarispand stond het beeld er verloren bij. Dat is nu veranderd. Beide beelden staan nu op een goed zichtbare plek. Het Rijssense stadsgidsengilde verklaarde blij te zijn met de herplaatsing. Beide beelden vertellen een stuk mooie stadsgeschiedenis.

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 55 minuten geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 2 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 6 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 9 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 10 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 12 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek gisteren
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43