Jan Slofstra.
Jan Slofstra. Foto: Richard Thannhauser

Rijssenaren in prijzen
Twentse schrijfwedstrijd

De schrijfwedstrijd van 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak is gewonnen door Harry Morshuis uit Oldenzaal met het verhaal Takdroad en Gerrit Kraa uit Bornebroek met het verhaal Cursus analfabetisme.

Bij de dichters vielen Theo Vossebeld uit Tilburg in de prijzen met een serie senryu's en Vera Wiefferink uit Denekamp met haar gedicht Stil verdreet. De jury onder leiding van Ben Kleissen had ook een categorie voor de minder bekende dialectschrijvers in het leven geroepen. "Deze mensen zijn vaak nog betrekkelijk onbekend, maar omdat ze hele mooie dingen hebben geschreven, hebben we ook aan hen prijzen toegekend," legt Kleissen uit. Bij de verhalenschrijvers vielen in de prijzen: Martin Peters uit Enschede met 'n Wonder in tweevoud, Job Hagreize uit Hengelo met Peuntkook en Johan Pot uit Losser met Twee kaanten. Bij de dichters gingen de prijzen naar Annie Lesscher uit Denekamp met Kreaien, Sietze Steinvoorte uit Almelo met Boornsen Bul Boris en Leo Leurink uit Borne met Aait verdan.

Omdat dit jaar succesvol werd geƫxperimenteerd met de Japanse dichtvormen haiku en senryu, waren er ook prijzen voor twee dichters die uitblonken in het maken van deze ultrakorte gedichten: Jan Slofstra uit Rijssen (foto) en Martin ter Denge, eveneens uit Rijssen, kwamen met een miniserie verrassende vondsten.

De grote finale was dinsdagavond bij restaurant 't Hoogspel in Delden, waar de winnaars hun verhalen en gedichten voorlazen. De belangstelling voor deze avond was overweldigend. Alle verhalen en gedichten zijn gebundeld in het boek Aait verdan, dat diezelfde avond ook te koop werd aangeboden. Wie de bundel wil bestellen kan dat per e-mail doen bij de secretaris van 'n Kreenk vuur de Twentse Sproake, Alie van der Veer, avanderveer@twenteakademie.nl