Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Stadhuisconcert op 12 mei door Linker en Boermistrova

Donderdag 12 mei is er in de Brusselzaal van het gemeentehuis in Rijssen een concert door organist Henk Linker en mezzosopraan Varelia Boermistrova. Het concert begint om 20.00 uur.

Het concert bestaat uit een tweetal koraalvoorspelen van J.S. Bach, het Orgelconcert Opus 4 No.4 van G.F. Händel en de Dance Rythmique van Ronald de Jong.
Verder zullen er vocale werken met orgelbegeleiding klinken van M.A. Charpentier (6 O-antifonen) en J. Dowland (liederen uit Pelgrim Solace). Waarschijnlijk komt er nog één vocaal werk bij, maar dat is op moment van uitkomen van deze nieuwsbrief nog niet volledig bekend. De toegang is gratis, er is een collecte aan de uitgang ter bestrijding van de onkosten.
Sinds 1995 vormt Henk een vast duo met Valeria. In de afgelopen jaren hebben ze concerten gegeven in Zwitserland, Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten.
Ze treden op in Nederland met verschillende programma's, met muziek vanaf de 14e t/m de 20e eeuw, waaronder een soloconcert tijdens het Festival Oude Muziek te Utrecht.
Samen hebben ze in de loop van de jaren vier CD's opgenomen, waarvan de laatste, met de titel "Ich sehe dich in tausend Bildern, Maria", eind 2013 in het toonaangevende klassieke muziektijdschrift Luister de hoogste waardering heeft gekregen, namelijk een 10! Ook hebben zij hun eigen serie concerten genaamd "Muziek en Sfeer" in de prachtige St.Georgiusbasiliek in Almelo. Kijk ook op www.orgel-mezzo.nl
HENK LINKER studeerde Orgel (docerend - en uitvoerend musicus) en Kerkmuziek (kerkelijk orgelspel) aan het Conservatorium te Enschede bij Gijs van Schoonhoven. Improvisatielessen volgde hij bij Hayo Boerema. Zijn muziekpraktijk is zeer omvangrijk: hij is dirigent/organist van de St. Georgiusbasiliek te Almelo, organist van de Grote Kerk te Vriezenveen en tweede organist van de Hervormde Kerk te Ootmarsum, dirigent van drie gemengde koren, geeft privéles orgel, heeft een grote concertpraktijk als solist en als begeleider van solisten en koren. In de eerste drie maanden van 2012 werkte hij als Organist/Choirmaster in de Episcopale (Anglicaanse) kerk in Lexington, KY (Verenigde Staten). Met diverse soloprogramma's concerteerde hij behalve in Nederland ook in Bulgarije, Duitsland, Zwitserland, Rusland en de Verenigde Staten. In 2003/2005 gaf hij masterclasses in Moskou.
VALERIA BOERMISTROVA (mezzosopraan) studeerde Koordirectie (cum laude) aan het Musical College in Moskou en Zang aan het Musical Institute aldaar. Zij nam ook privé lessen o.a. bij A. Misjenko (solist van het Bolsjoi Theater), A. Shitikova (soliste van het Operatheater in Moskou). Zij trad regelmatig op in Rusland en in enkele West-Europese landen met The Russian Consort, een ensemble voor Oude Muziek. Met het Consort maakte zij ook een aantal CD's. Zij vervolgde haar studie Zang aan de Schola Cantorum Basiliensis te Bazel bij Richard Levitt. Verder volgde ze masterclasses bij Evelyn Tubb, Dominique Vellard, Jessica Cash, Jard van Nes. Zij is actief als mezzosopraan zowel solistisch (o.a. operaproducties, liedrecitals) als in een ensemble. Haar repertoire omvat stukken vanaf de Middeleeuwen tot en met hedendaagse muziek. Zij maakt deel uit van het solistenensemble Cantores Martini van de Domkerk in Utrecht. Als soliste werkt zij met professionele ensembles en koren (o.a.Il Concerto Barocco, Capella Isalana, Studium Chorale, Concensus vocalis). Laatste jaren werd ze gecoacht door Rita Dams.