Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Diamanten huwelijksjubileum echtpaar Beltman-Theijink

Op woensdag 11 mei is het zestig jaar geleden dat Karel Beltman en Dina Beltman elkaar eeuwige trouw beloofden. Karel (83) komt oorspronkelijk uit Nijverdal en Dina (83) is een echte Riessense.

Zij ontmoetten elkaar voor het eerst in het Volkspark in Rijssen, de gebruikelijke ontmoetingsplaats voor jongeren uit de wijde omgeving. Na het gebruikelijke praatje nam Karel zijn Dina mee achter op de bagagedrager en zo ontstond er hechte band die in het jaar 1950 uitmondde in een huwelijk. Uit dit huwelijk werden een zoon en twee dochters geboren. Nadien werd de familie uitgebreid met zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Het bijzondere is dat de hele familieschare in Rijssen woont.

Wonen


Het echtpaar ging direct na hun huwelijk wonen in de Zuiderstraat in Rijssen. Maar bij het klimmen van de jaren ging het echtpaar uitzien naar een locatie in het centrum van Rijssen. Dat lukte want vijf jaar terug vonden ze een nieuw onderkomen in het Woon –en Zorgcentrum Wellehof aan de Kattenhaarsweg 2-034 in Rijssen. Met dit stekkie en het fraaie uitzicht op de Kattenhaarsweg is het echtpaar, dat overigens nog redelijk gezond is, zeer tevreden. Karel plant zelfs in zijn voortuin nog jaarlijks 10 kroppen sla en verbouwt daar zijn eigen slaboontjes.

Werk


Karel werkte na zijn huwelijk bij de K.S W in Nijverdal, maar zijn hart ging uit naar de bouw. Na enkele maanden ging hij werken bij bouwbedrijf Reehuis in Wierden en verdiende direct al 75 gulden meer in de week. Hij werkte vervolgens bij diverse bouwbedrijven in de regio, tot hij op 57 ½-jarige leeftijd met de VUT ging. Mina verzorgde al die jaren voor haar man, kinderen en de huishouding.

Hobby's


Karel was medeoprichter van de voetbalvereniging Sportclub Rijssen, waarvan hij al meer dan 50 jaar lid is. Hij bezoekt nog steeds alle thuis en uitwedstrijden van zijn club het hele jaar door. Hij eindigde zijn werkzaamheden pas in het jaar 2013 toen hij afscheid nam van de onderhoudsploeg. Voorheen was hij voor Sportclub betrokken bij alle mogelijke taken, zowel praktisch als bestuurlijk. Mina was 25 jaar lid van de inmiddels opgeheven Rijssense Volksdansgroep en zij is met het dansen gestopt op 80 jarige leeftijd. Daarnaast volgde ze de laatste jaren diverse computerlessen en zij is zowel technisch op de hoogte van werking van de PC als met de werking van de modernste types telefoons en dat op 82 jarige leeftijd!

Geheim


Karel fietst nog, rijdt auto en vervoert zijn echtgenoot waar zij naar toe wil. Ik (DT) vroeg wat is het geheim van jullie lange huwelijksgeluk? Het eenparige antwoord: "Problemen direct uitpraten; in ieder geval nog dezelfde dag. Dat was voor ons de garantie voor een jarenlang gelukkig huwelijk." Het feest wordt afgesloten met een etentje voor hun nakroost, vrienden en bekenden bij restaurant Piet van 't Witte Hoes. Burgemeester Arco Hofland bracht namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten dezelfde dag de felicitaties over aan het jubilerende echtpaar.

Dick Tukkers