Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Rijssen gaat onkruid bestrijden zonder vergif

De kleine tractors met gifspuitinstallatie om het onkruid op trottoirs en andere openbare ruimten te bestrijden zijn verleden tijd. Gemeenten mogen vanaf 31 maart op verharde oppervlakten geen vergif meer gebruiken voor onkruidbestrijding. De gemeente Rijssen-Holten gaat het onkruid aanpakken op milieuvriendelijke manieren als branden en borstelen.

Volgens wethouder Jan Aanstoot wordt het onkruid nu bestreden met hete lucht en branden. Rondom obstakels als lantaarnpalen en paaltjes wordt met een bosmaaier gemaaid. De bestrating wordt niet geborsteld, want dat zou te veel beschadiging veroorzaken.
Omdat maaien, borstelen en branden een compleet andere werkwijze vereist, gaat dit de gemeente op jaarbasis een kleine 70.000 euro extra kosten. "Je hebt meer mensen nodig," legt de wethouder uit. "Om het aanzien van de openbare ruimte acceptabel te houden, moeten we nu vaker in actie komen en daardoor kost het meer. In de oude situatie konden we met 1 tot 2 keer per jaar toe, maar nu is 5 tot 6 keer per jaar nodig. De gemeenteraad heeft omschreven dat het onderhoudsniveau sober en veilig moet zijn. Dat houdt in dat er in beperkte mate onkruid aanwezig mag zijn."
"Deze manier van onkruidbestrijding past binnen de uitgangspunten rondom duurzaamheid, zoals deze in de concept-duurzaamheidsvisie staan. Vooruitlopend op de vaststelling van deze visie wordt er op deze manier al invulling gegeven aan een meer duurzame manier van werken.".