Afbeelding
Foto:

Burgemeester Hofland: "Extremisme is de vijand van de vrijheid!"

Volgens burgemeester Arco Hofland is extremisme de vijand van de vrijheid. Hij zei dat woensdagmiddag 4 mei in zijn toespraak op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat waar de ruim honderd Joodse Rijssenaren werden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Volgens Hofland moeten we juist in tijden van angst en onzekerheid onze vrijheid koesteren, vasthouden en onderhouden.

Bloemen werden gelegd bij het monument door leerlingen van openbare basisschool de Salto die het monument ook onderhoudt. Carolien Heslinga van de Salto las een gedicht en Anne Ligtenberg (foto) van de Brekeldschool. Namens de Joodse gemeenschap las plaatsgenoot Jonathan Tavill het kaddisj, het Joodse gebed voor de overledenen in het Hebreeuws. Tavill nam daarmee de taak op zich van de laatste vooroorlogse Joodse Rijssenaar, Leo Spanjar, die vorig jaar is overleden. Voorzitter Peter Mensink van het Comité Herdenkingen Rijssen las de Nederlandse vertaling van het kaddisj.
Volgens burgemeester Hofland is het de bedoeling dat we als het ware struikelen over de Stolpersteine, stilstaan en voorover buigen om te lezen wie er vanaf die plek is afgevoerd naar de concentratiekampen. "Het is meer dan 70 jaar geleden dat we in Nederland zijn bevrijd. Dankzij helden, zoals er 1394 van liggen op de Canadese begraafplaats in Holten. Tussen 1940 en 1945 waren we in Nederland niet vrij. Joodse burgers zijn massaal weggevoerd en nooit meer teruggekomen. Op de Canadese begraafplaats staat een monument met de tekst: we will remember them, we zullen ze eeuwig herinneren. Niet alleen herinneren we de begraven strijders uit Canada, maar ook de mensen die zijn weggevoerd, die zijn gedood door de Duitsers. We zullen ze eeuwig herinneren."
"Maar hoe gaan wij met onze vrijheid om? Herinneren we na 70 jaar nog wel? Realiseren we ons wat vrijheid betekent?? Afgelopen najaar zijn twee Stolpersteine gestolen in Holten. Zo maar, misschien waren ze nog wat geld waard. Herinneren we ons nog dat iedere Stolperstein een Joods medemens is, die we missen, iedere dag nog. Die joods medemens zou graag nog lang hebben geleefd in vrijheid in Nederland. En wij? Wij stelen een Stolperstein. Wij stelen de vrijheid, alsof we niets geleerd hebben."
"Als we niet stilstaan op 4 mei bij onze vrijheid dan zijn we nauwelijks beter dan die dieven van de Stolpersteine. We moeten onze vrijheid juist in deze tijd van angst en onzekerheid koesteren, vasthouden en onderhouden. Daarmee kunnen we extremisme in Nederland, in West Europa, in de wereld voorleven dat de vrijheid van de mensheid is. Extremisme is de vijand van de vrijheid. Wij zijn met meer mensen en we hebben bloemen en daarmee zullen we winnen. De Stolpersteine in Holten zijn onderhouden, gepoetst en teruggeplaatst. Vandaag leggen we bloemen voor slachtoffers en voor onze vrijheid: we will remember them."