Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Drie Twentse nominaties voor de Zilveren Haring 2016

De Twentse Ambassade in Amsterdam is samen met Combi Terminal Twente (CTT) in Hengelo en Grönefeld Horloges in Oldenzaal genomineerd voor de Zilveren Haring 2016. De Zilveren Haring is bestemd voor personen of organisaties die zich hebben weten te onderscheiden. Op 15 juni 2016 wordt op landgoed De Wilmersberg in De Lutte bekend gemaakt wie de winnaar is.

De Combi Terminal Twente (CTT) in Hengelo is de modernste inlandterminal van Nederland. CTT verzorgt containtertransporten van en naar wereldhaven Rotterdam vanuit de basis in Twente, maar heeft ook verbinding met het Duitse achterland en alle denkbare eindbestemmingen in Europa. Sinds de oprichting in 1997 op initiatief van BCTN, Bolk Transport, MCS en Nijhof-Wassink groeiden dit bedrijf uit tot een logistieke speler van formaat. Met vier terminals (Rotterdam, Hengelo, Almelo en Bad Bentheim) en transportmogelijkheden over water, spoor en weg, worden alle voordelen geboden van synchromodaal transport. CTT werkt doorlopend aan verbetering van de duurzaamheid van het transport.
Het familiebedrijf Grönefeld in Oldenzaal begon in 1912. Opa Johan repareerde en deed het onderhoud aan vele uurwerken van de klokkentorens in Twente. Sjef, de vader van Bart en Tim Grönefeld, zette het ambacht voort. Sinds 2008 maken de gebroeders Bart en Tim Grönefeld handgemaakte horloges in Oldenzaal. Hun mechanische kunststukken worden over de gehele wereld verkocht. In het relatief korte bestaan van het horlogemerk Grönefeld is het opmerkelijk dat ze meerdere internationale prijzen gewonnen hebben. Het mechaniek van hun laatste creatie, de Remontoire, is gebaseerd op het uurwerk van de Plechelmus basiliek te Oldenzaal. Deze is onlangs op de grootste horlogebeurs ter wereld gepresenteerd.
Twente is de enige regio ter wereld met een eigen ambassade. Maar Twente wel! Een idee uit 2009 komt in 2015 tot leven. Twentse ondernemers starten de Twentse Ambassade Amsterdam. Het doel? Oost en West-Nederland dichterbij elkaar brengen onder het motto: 'Doen is het nieuwe denken!' De Twentse Ambassade Amsterdam wil het voor Twentse ondernemers makkelijker maken om zaken te doen in de Randstad. Verder Oost en West met elkaar in contact brengen door een brugfunctie te creëren. En op originele wijze doen aan Twente promotie. De Twentse Ambassade Amsterdam zet op een ondernemende manier zowel binnen als buiten de regio Twente op de kaart.