Afbeelding
Foto:

Grote belangstelling voor Dodenherdenking in Rijssen

De belangstelling voor de Nationale Dodenherdenking op woensdag 4 mei was groot. "Ondanks dat het dit jaar geen kroonjaar was zoals vorig jaar, was de belangstelling voor alle activiteiten bijzonder goed. Daar zijn we als organisatie dan ook heel erg blij mee," aldus voorzitter Peter Mensink van het Comité Herdenkingen.

De interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schilderkerk werd goed bezocht. Voorganger was deze keer ds. J. de Jong. Hij had als thema voor zijn overdenking "Schuilen bij God". Stadsorganist Dick Sanderman begeleidde de samenzang en verzorgde het muzikale onderdeel waarvoor hij de compositie "The Lord bless you en keep you" van John Rutter had gekozen.
De deelname aan de Stille Tocht vanaf het stadhuis was eveneens groot. De stoet begaf zich onder begeleiding van drie Wilhelmina-tamboers met omfloerste trommels naar de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg waar zich veel belangstellenden hadden verzameld. Bij de monumenten werd de erewacht gevormd door leden van het korps Nationale Reserve en de Rijssense brandweer. Scouting Rijssen had de vlaggenwacht betrokken en het woord werd gevoerd door burgemeester Arco Hofland. De basisschoolleerlingen Joanne Heuvelman van In den Climtuin, Nienke Pijffers en Rosalie Schulenburg van de Ronde Maat lazen gedichten voor. Trompettist Johan Kalter speelde The Last Post. Gemengd koor Cantica onder leiding van dirigent Jan Geert Heuvelman zong twee toepasselijke liederen, begeleid door het blazersensemble van Wilhelmina. Na de twee minuten stilte en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus werden kransen gelegd door leerlingen van basisschool de Salto, de scholen voor voortgezet onderwijs Reggesteyn en de Fruytier scholengemeenschap. Kransen werden verder gelegd namens het gemeentebestuur, het Rode Kruis, de Oranjevereniging, de Oud-Indiëgangers, de oud-mariniers en het Comité Herdenkingen Rijssen en enkele nabestaanden.
In zijn toespraak wees Hofland erop dat het van groot belang is om te blijven herinneren wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. "Het is het verhaal, dat het verdient om verteld te worden. Juist nu velen de oorlog niet bewust hebben meegemaakt, moeten wij ons tot het uiterste inspannen om de herinnering levend te houden. Na zoveel jaren is een terugblik nog steeds van groot belang, want wat toen plaatsvond is voor de jeugd nauwelijks te begrijpen en voor de oude generatie moeilijk onder woorden te brengen."
"Wat speelt door onze gedachten op 4 mei? 4 mei gaat over mensen die niet zijn teruggekomen, over dromen die zijn verwoest, over angsten die zijn gebleven, over mensen die lafaards of meelopers bleken, over gewonde burgers die helden waren en dat met hun leven hebben moeten bekopen, over onze joden die zijn weggevoerd en een lege plek achterlieten, over onze gevallen militairen, over kwetsbaar, over weerloos, over een weergaloze uitdaging. Maar wat hebben we geleerd van het verleden? Hebben we antistoffen in onze hersenen die ons onmiddellijk alert maken als er tendensen de kop opsteken die weer onderscheid willen maken naar onder meer ras en religie? We hebben onze vrijheid 71 jaar geleden in Nederland verworven en sindsdien kunnen behouden. Laten we die vrijheid koesteren in een wereld waar angst voor oorlog, terrorisme, onderdrukking en extremisme nog aan de orde van de dag is. Ook in ons land staan vrijheden steeds vaker onder druk. Zo kan de vrijheid om te zeggen wat je wilt, doorslaan in het kwetsen van andere gelovigen of een bevolkingsgroep."
"Vrijheid is een recht, hoor je vaak betogen, maar dat is maar een deel van de waarheid. Vrijheid is evenzeer een verantwoordelijkheid, die op ons allen rust. Vrijheid is iets waarover we willen beschikken, waarin we eigen keuzes willen maken. Vrijheid is evenzeer iets dat we moeten schenken en kan alleen bestaan als mensen het elkaar gunnen. Vrijheid is niet vrijblijvend, zij komt met verantwoordelijkheid en is kwetsbaar en vraagt om waakzaamheid. Vrijheid bloedt of bloeit in de omgang tussen mensen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar vrijheid maak je met elkaar."