Afbeelding
Foto: Dick Huve

Bewoner Hagslagen: "Liever meer uitzicht dan minder geluid!"

De werkzaamheden aan het geluidsscherm en het aanbrengen van raildempers aan de spoorlijn tussen de Roelf Bosmastraat en het NS-station in Rijssen naderen hun voltooiing. De reacties op van de aanwonenden zijn zeer verdeeld.

Jan Mensing woont recht tegenover het scherm op Hagslagen 1b en heeft er zo zijn eigen gedachten over: "Wij wonen al sinds 1975 aan de Hagslagen op ongeveer 40 tot 50 meter afstand van de rails, maar we hadden geen hinder van het spoorweglawaai. Je went er ook aan. Het geluid hoort bij de Hagslagen. Wij ervaren dat het verminderde geluid vanwege de recent geplaatste schermen niet opweegt tegen het verminderde uitzicht. Ook de tweedeling van Rijssen door het scherm vinden wij maar niets."
Wel constateert hij dat het geluid wat minder is geworden maar ook het spoorwegmateriaal is daar volgens Mensing debet aan. "Het scherm staat er en wij moeten erin berusten. We proberen eraan te wennen dat ons mooie uitzicht verdwenen is.
"Het aanbrengen van dit geluidsscherm is een onderdeel van het zogenaamde NaNOF project waarbij de gemeenten verplicht zijn maatregelen te nemen als het spoorweglawaai op de gevels hoger is dan de wettelijk toegestaan 55 decibel. In de wijk Hagslagen werden hogere waarden geconstateerd na uitgevoerde metingen. Uit de uitgevoerde metingen in de wijk Hagslagen bleken de geluidswaarden boven het toegestane aantal decibels, zodat de gemeente maatregelen moest treffen.
De gemeente Rijssen-Holten heeft vervolgens in samenwerking met Prorail en met subsidie van de Provincie Overijssel het project voorbereid, aanbesteed en uitgevoerd. Tijdens de voorbereidingsprocedure en de vergunningsaanvraag voor het uitvoeren van het project bleek, dat er van de 64 huishoudens in de omgeving van de spoorlijn er 38 huishoudens tegen de plaatsing van de geluidsschermen waren. Vervolgens werden bij de gemeente Rijssen-Holten 26 zienswijzen tegen het geluidsscherm ingediend met ondersteuning van het advocatenkantoor Blokvoort uit Deventer. De argumenten van de indieners van de zienswijzen waren onder andere: het geluidsscherm is in strijd met de redelijke eisen van welstand. De schermen zijn overbodig door nieuwer en stiller spoorwegmateriaal. Het geluidsscherm ontneemt het genot op vrij uitzicht. Weerkaatsing van het geluid naar de overzijde van het scherm, dus meer geluid in de wijk Veeneslagen. Het merendeel van de aanwonenden gaf aan geen hinder te ondervinden van het geluid, omdat men eraan gewend was en dat dit bij de wijk hoorde. Alle tegenargumenten van de aanwonenden van het scherm werden door de gemeentelijke bezwarencommissie afgewezen en niet ontvankelijk verklaard. De commissie gaf daarbij aan, dat de gemeente Rijssen-Holten op goede gronden het besluit tot uitvoering van het plaatsen van de geluidsschermen heeft genomen.

Dick Tukkers