Jan Ketelaar
Jan Ketelaar Foto: Dick Huve

De Friezen veroveren Twente met Potzenmakerij en dada

De Friezen veroveren Twente met een intrigerende zomerexpositie bij Galerie Tolg'Art in Wierden. Galeriehouders Jannie en Johannes Dollen openen zaterdag een tentoonstelling waarin krachtige stalen beelden, dadaïsme, mystiek, verstilling en Potzenmakerij de bestanddelen zijn. De vernissage is zaterdag 14 mei van 14.00 tot 16.00 uur. De kunstenaars Jan Ketelaar, Janneke Hengst en Jelle Schotanus zijn daarbij aanwezig.

"Friesland heeft ons altijd getrokken," zegt Johannes Dollen. "Daarom een zomerexpositie met een zwaar Fries accent. Alleen Jan Ketelaar is in het Groningse Hoogezand-Sappenmeer geboren, maar hij groeide op in Drachten waar hij woont en werkt. Dus nog altijd heel erg Fries." Jan Ketelaar (1958) was als kind heel snel afgeleid, waardoor de scholen met hem geen raad wisten. Dat gaf hem als kind een afgeschreven gevoel. Maar met zweet en tranen worstelde hij zich door de mavo en havo om uiteindelijk zelfs de studie Beeldhouwen aan de Aca­demie Minerva af te ronden. Zijn atelier is voor de beeldhouwer een grote vreugde. Daar heeft hij alle ruimte voor zijn soms metershoge, stalen beelden. Zonder prikkels van buitenaf creëert Jan Ketelaar zijn eigen wereld waar oordeel, verdriet of malende gedachten minder kans hebben. In zijn werk grijpen verleden, heden en toekomst in elkaar. "Hij noemt zijn bedrijf Potzenmakerij Ketelaar. De "z" is een knipoog naar het Dadaïsme," vertelt Dollen. "En potsen staat voor grappen. Let wel: serieuze grappen." Jan is naast performer, levenskunstenaar en dichter vooral de hardwerkende ambachtsman, die verrast met krachtige stalen beelden.
Janneke Hengst (1956) kwam ter wereld in Bolsward en groeide op in Friesland, waar ze als kind altijd al aan het tekenen was. In 1982 verhuisde zij naar Zwolle om op de Hoge­school Windesheim de vakken Tekenen, Schilderen, Grafiek en Kunstgeschiedenis te volgen. In 1991 keerde ze terug naar Friesland en ging wonen aan de Zeedijk in Gaast aan het IJsselmeer. Het mystieke licht boven het water, de wisselingen van de seizoenen en de natuurbeleving spelen een grote rol in haar werk. Ook de natuur van de eilanden Texel en Ameland inspireren haar. Sinds 2005 woont en werkt zij in het landelijke Mantgum. De ontroering van het lijnenspel in het landschap probeert zij in haar werk uit te drukken. Al schilderend ontstaat een verstilde compo­sitie die de mystiek en emotie van het verborgene voelbaar maken.
Jelle Schotanus (1956) is geboren in Luinjeberd, een gehucht onder de rook van Heerenveen. Hij groeide op in Drachten en woont in Beetsterzwaag. Tekenen was zijn passie van kindsbeen af. School was voor Jelle niet weg­gelegd. Op zijn vijftiende trad hij in dienst bij Philips om aan de lopende band te werken. Rond zijn vijftigste begon hij met schilderen en leerde door kijken en uitproberen. Hij werd ontdekt door de Friese mecenas Thom Mercuur. Schotanus past naadloos in de rij eigenzinnige Friese autodidacten die een eigen handschrift en stijl ontwikkelden. Hij is sterk bij de natuur betrokken. Rode draad in zijn boeiende werk zijn veelal de landschappen. Soms smijtend en vegend met brede kwast lijkt hij als een wildeman te keer te gaan, maar steeds weet hij op het juiste moment de penselen neer te leggen. Zijn werk is krachtig, emotioneel geladen met een naïeve in­slag en in een persoonlijke, vlotte en poëtische stijl
De expositie aan de Tolgaarde 6–8 in Wierden loopt van 12 mei tot 18 juni 2016