Afbeelding
Foto: Dick Huve

Ab van de Ballo en Dieka van Kruutje vieren diamanten huwelij

RIJSSEN - woensdag 26 mei was het 60 jaar geleden dat Ab ten Berge (86) en Dieka Schulenburg (82) elkaar het ja-woord gaven. Het echtpaar, in Rijssen beter bekend als Ab van de Ballo en Dieka van Kruutje, leerde elkaar kennen in het jaar 1951 toen Ab bij zijn latere schoonvader op bezoek ging om een kanariepopje te kopen. Toen hij bij een tweede kennismaking Dieka in het Rijssense Volkspark tegen het lijf liep, was zij het tweede popje dat Ab van zijn schoonvader overnam.

Na vijf jaar verkering trouwde het echtpaar. Doordat op het laatste moment de gehuurde woning niet leeg werd opgeleverd en de trouwdatum al was vastgesteld, werden ze gedwongen een jaar lang, ieder apart, bij hun ouders te blijven wonen. Vervolgens vonden de echtelieden onderdak op 't Kesteel: havezate de Oosterhof, wat toen tot een soort appartementencomplex was verbouwd waarin nog meer pas beginnende stellen tijdelijke huisvesting vonden. Volgens Dieka en Ab was het er prachtig wonen. 's Morgens vroeg konden ze genieten van de nachtegalen, merels, vinken en 's avonds van de kikkerzang. Het jonge echtpaar woonde er vier jaar. Daarna verhuisden ze naar de Lentfersweg, toen naar de Oranjestraat en 26 jaar geleden gingen ze wonen op hun huidige adres, Schoolstraat 72.
Ab ging op 12-jarige leeftijd werken bij een boer in IJpelo en kwam alleen de weekeinden thuis. Toen hij 14 jaar was, werd hij knecht bij bakker Kraa aan de Walstraat. Later kreeg Ab een aanstelling bij de gemeente Rijssen in de plantsoendienst en daarna werd hij doodgraver. Het vak van gemeentelijke grafdelver/doodgraver oefende hij 33 jaar lang uit.
Het graf delven was indertijd handwerk. Soms moesten er wel vier graven per week worden gedolven. Drie maanden voordat Ab voor alle werkzaamheden werd afgekeurd op 60-jarige leeftijd werden de graven pas machinaal gedolven. Maar ondanks dat het zwaar werk was, heeft Ab het werken op de begraafplaats altijd met veel plezier gedaan. Dieka werkte voor haar trouwen bij textielfabriek Heka en na haar huwelijk werd ze huisnaaister en manusje-van-alles bij hun respectievelijke families. Er was werk genoeg te doen: Ab kwam uit een gezin van 14 kinderen en Dieka uit een gezin van 10 kinderen.
Ab is altijd een verwoed jager op hazen, konijnen en reeën geweest. Hij pachtte daar land voor in Enter en de omgeving van Rijssen samen met de jagersvereniging. Ook ging hij regelmatig op jacht met zijn broer op het land van baron de Vos van Steenwijk in Windesheim bij Zwolle en dat niet zonder resultaat. Aan de muur in de gang van hun woning prijken de jachttrofeeën: dertig geweien van reeën. Tot voor enkele jaren terug bezat Ab nog veel kanaries en vinken. Vogels kweken is vanaf de schoolbanken zijn hobby geweest. Hij bezocht ook veel vogeltentoonstellingen en hij bezat altijd honden in allerlei rassen.
Dieka en Ab kampeerden altijd graag op 'n Tolplas op het Hoge Hexel bij Wierden. Dat was hun gezamenlijke hobby. Een andere gezamenlijke hobby is de folkloregroep Rijssen waarvan beiden ruim 20 jaar lid zijn. Vorige week waren ze met de andere leden nog in vol ornaat aanwezig bij de beëdiging van burgemeester Hofland voor een tweede termijn en daar werden ze ook op de foto gezet. Dieka had ook nog een eigen hobby: ze zong ruim 25 jaar lang bij een gemengd zangkoor in Rijssen. De gezondheid van het echtpaar is redelijk. Iedere dag gebruiken ze een smakelijke maaltijd in het restaurant van verzorgingshuis de Bolder, een van de gebouwen van Eltheto op een steenworp afstand van hun woning.
Ter gelegenheid van de heuglijke dag bracht burgemeester Arco Hofland felicitaties namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten. Het echtpaar vierde met hun familie en genodigden hun trouwdag in het Kulturhus op het Hoge Hexel.

Dick Tukkers