Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Volkspark decor van veelzijdig 'Rijssen Zet De Toon'

Twee jaar geleden vierde het Parkgebouw haar Eeuwfeest tijdens een week vol amateuractiviteiten . Dat smaakte naar meer en daarom hebben Rijssense amateurverenigingen en het Parkgebouw de handen in één geslagen met het organiseren van het evenement Rijssen 'Zet De Toon' in de week van 26 mei tot en met 4 juni. Een week vol activiteiten met voor elk wat wils. Met onder meer het Volkspark Vijverconcert, een Shantydag en een Cultuurpad. En dit alles gratis toegankelijk voor iedereen!

Volkspark Vijverconcert op 3 juni

Hoogtepunt van Rijssen Zet De Toon is het tweede Volkspark Vijverconcert op vrijdag 3 juni. Op initiatief van muziekvereniging Wilhelmina ontstond een bijzondere samenwerking tussen de deelnemers Wilhelmina, het Rijssens Mannenkoor, de Rijssense Revue en Vocaal Ensemble De Twente Zangers. Het resultaat wordt een concert vol spektakel, waarbij heuse kanonnen worden ingezet en de Enterse Zomp speciaal voor deze gelegenheid in de vijver wordt getakeld. De avond bevat een breed spectrum aan muziekstijlen en verrassende elementen waarbij koren, orkest en revue elkaar doorlopend aanvullen. Het concert wordt geopend door alle deelnemers met 'Also sprach Zarathustra' van Richard Strauss, een korte openingsfanfare. Een ander hoogtepunt in de samenwerking tussen orkest en koren zal de Ouverture 1812 van Tschaikowsky worden. Kortom, een avond vol muziek en sfeer in het lommerrijke Volkspark. Het concert wordt 'knallend' afgesloten met onder meer een afterparty door de Brandheultjes uit Holten. Uiteraard zal er horeca aanwezig zijn.
Het Vijverconcert is gratis toegankelijk. Er zijn 1500 zitplaatsen, maar men mag ook eigen stoelen meenemen. Het concert begint om 20.00 uur in het Volkspark Rijssen, dat die avond alleen bereikbaar is via de hoofdingang.

Shantykoren en Cultuurpad op 4 juni

De dag na het Volkspark Vijverconcert is er ook van alles te doen in het park tijdens een Shantykorendag. Shantykoor Riessen, Shantykoor De Leesanghers en de Tukker Lady's zullen zorgen voor gezellige muziek rondom het terras van het Parkgebouw. De optredens van genoemde koren worden afgewisseld met demonstraties door diverse Rijssense dans- en gymverenigingen. Naast al deze muziek en gezelligheid kan men op het terrein voor de muziekkoepel kennismaken met andere Rijssense verenigingen en stichtingen op de Vrijwilligersmarkt, georganiseerd door ViaVie Welzijn. Op de bunder worden oude tracktoren met aanhangers en antieke Volkswagen Kevers geshowd. Verder zijn er een ballonnenclown, springkussen en de mogelijkheid tot spijkerbroekhangen.
Het 'podium' van het Volkspark wordt deze dag flink uitgebreid: ook bij Havezate De Oosterhof, De Pelmolen en in het Centrum van Rijssen zijn er tal van activiteiten in het kader van Rijssen Zet De Toon. Bij Havezate De
Oosterhof en het Brandweermuseum kan men oudhollandse spelletjes doen en zal de antieke Brandweerwagen gratis rijden. De Pelmolen is deze dag in werking en er worden oude ambachten, waaronder klompen maken, getoond. De drie genoemde musea zijn speciaal deze dag voor iedereen gratis geopend. Door middel van een eenvoudige wandel- of fietsroute die op alle genoemde locaties te krijgen is, komt men overal langs. En voor wie slecht ter been is, rijdt de Reggestreek-schoolbus. Ook deze dag is overal de toegang gratis. De activiteiten duren van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Week van de Amateurkunst vanaf 26 mei

Het evenement Rijssen Zet De Toon valt midden in de landelijke Week van de Amateurkunst. Daarom worden er rondom de genoemde twee dagen nog veel meer amateurkunstactiviteiten georganiseerd. Tussen 26 mei en 4 juni zijn er onder meer open repetities door diverse koren, waaronder Popkoor Pursang en COV Hosanna. Op 28 mei organiseert Rijssen Zet De Toon muziek en een etalagewedstrijd tijdens Proef Rijssen (georganiseerd door ROC van Twente, Reggesteyn i.s.m. de Habi). Naast een aantal 'straatmuzikantjes' zullen Popkoor Pursang en Akoestic DJ Rob Stam en zijn dochter Noa optreden in het centrum. Vanaf maandag 30 mei kan men in het Parkgebouw genieten van een mooie amateurkunstexpositie. Lokale kunstenaars tonen hun mooiste werk. En tot slot zullen er films worden gedraaid met unieke beelden van Oud-Rijssen.
Kortom, een week vol activiteiten en samenwerking tussen allerlei Rijssense verenigingen en organisaties. Alle informatie over Rijssen Zet De Toon is te vinden op www.parkgebouw.nl/Rijssenzetdetoon