Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Toch nog thuis de regie in handen met mijn iPad

RIJSSEN - Mede dank zij slimme technieken in en om de woning kan Alie van den Belt (67) zich thuis toch nog een beetje redden. Alie van den Belt heeft te kampen met een progressieve spierziekte en is aan het stoel en rolstoel gekluisterd. Maar door middel van een speciale app op haar iPad kan ze in haar woning nog enigszins de regie in eigen handen houden.

Onlangs bracht wethouder Ben Beens en zijn medewerkers een werkbezoek aan mevrouw Van den Belt aan de Nieuwlandsweg in Rijssen. De familie Van Den Belt was bereid om te laten zien op welke manier zij gebruik maken van technische hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en op welke wijze dit een rol speelt bij de thuiszorg.
Dankzij domotica, wat staat voor huisautomatisering, liet Alie op haar iPad zien welke zaken zij kan regelen vanuit haar stoel en rolstoel: ze kan de schemerlampen en huiskamerlampen aandoen in de kamer en de keuken, de radio en de laptop aan- en uitzetten, de rolluiken laten zakken, contacten leggen met de thuiszorg en de apotheek. Ook kan ze via een speciale camera zien wat er buitenshuis gebeurt. Hierdoor voelt Alie zich niet meer zo afhankelijk van derden. Ze heel blij met haar iPad die haar in staat stelt actief te blijven met haar handen en hoofd.
Als haar man Marinus, die haar mantelzorger is, in het verleden afwezig was, moest ze op hem blijven tot hij weer op de thuisbasis was teruggekeerd. Dat betekend heel vaak dat ze in het donker zat te wachten en dat was voor Marinus weer een extra ding om rekening mee te houden. "Domotica blijkt in de praktijk dus een verlichting te kunnen zijn voor de mantelzorg," merkte wethouder Beens op tijdens het bezoek.
Beens vertelde dat de gemeente Rijssen-Holten een proef uitzet samen met de zorginstellingen om te kijken of met inzet van domotica de mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. "Er is 150.000 euro vrijgemaakt om twintig proefobjecten in Rijssen-Holten te kunnen uitzetten. Dit kost geld maar zonder aanpassingen zou opname in een zorginstelling hoogstwaarschijnlijk de enige oplossing zijn."
De eigenlijke woning van de familie Van den Belt is al in eerder stadium op onderdelen aangepast. De slaapkamer, woonkamer en badkamer zijn beneden, er is een tillift bij het bed en de douche en het toilet is aangepast. Dit alles is gebeurd met behulp van gemeentelijke gelden uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Maar volgens wethouder Beens, mag automatisering in huis nooit de warme zorg van mensen vervangen. Dat gebeurt in huize Van den Belt dan ook zeker niet, want Alie krijgt zes maal per dag thuiszorg, zo vertelt Rita Last van RST-Zorgverleners.

Dick Tukkers

Afbeelding