Afbeelding
Foto: Dick Huve

Veiligheidsfonds en meer toezicht op Rijssense bedrijventerreinen

RIJSSEN - De ondernemersverenigingen Kring Werkgevers Rijssen (KWR), Businessclub Bij de Tijd en de gemeente zijn van plan om een veiligheidsfonds op te richten. Hierdoor willen de ondernemers komen tot een gezamenlijke beveiliging door cameratoezicht en snelle opvolging.

Wethouder Bert Tijhof legt uit gezamenlijke beveiliging nodig is. "Veiligheid is een primaire vestigingsfactor voor veel bedrijven. In tijden waarin een overschot is aan vestigingsplaatsen voor bedrijven, is het belangrijk bestaande bedrijven te behouden en nieuwe bedrijven aan te trekken. Naast (digitale) bereikbaarheid en beschikbaarheid van personeel dient ook ingezet te worden op een veilige werkomgeving. Redenen voor de ondernemersverenigingen Kring Werkgevers Rijssen (KWR), Bij de Tijd en de gemeente Rijssen-Holten om een collectief de organiseren voor de beveiliging op de bedrijventerreinen in Rijssen".

Collectief

Het voornemen is om meer toezicht te realiseren conform het concept van Stichting I-Watch. Dit gaat uit van preventief cameratoezicht door hoogwaardige beelden live uit te kijken in de regionale toezichtruimte. Dit gebeurt onder regie van de politie. Verder worden kentekens gescand op alle toegangswegen. Op basis van ervaringen op andere industrieterreinen, zoals Deventer en Zutphen, resulteert dit in maximale schadelastbeperking bij de ondernemers. Dit in tegenstelling tot traditioneel cameratoezicht, waarbij pas gereageerd wordt bij een inbraakmelding en de schade meestal al veroorzaakt is.

Camerasysteem

Het voornemen is om alle 13 toegangswegen te controleren door plaatsing van kentekenherkenning en 28 strategische plekken op de terreinen te voorzien van beweegbare en intelligente camera's die afwijkingen constateren. De privacy van omwonenden wordt gewaarborgd omdat hun eigendommen worden afgedekt. Er wordt een snelle opvolging (binnen gemiddeld 5 - 10 minuten) van afwijkende beelden en alarmen door zowel politie (indien in de buurt) als beveiligingsdienst gerealiseerd om schade te voorkomen.

Veiligheidsfonds van, voor en door ondernemers

Om de werkzaamheden te financieren is het voornemen om een Veiligheidsfonds op te richten. Hiervoor wordt de gemeente Rijssen-Holten gevraagd om jaarlijks een heffing te doen die volledig ten goede komt aan de veiligheid van de bedrijventerreinen. Om te zorgen dat de breedste schouders de zwaarste lasten dragen, wordt er gewerkt met een staffel van de heffingsbedragen op basis van de WOZ-waarde van het vastgoed. Zo betalen de meeste kleine bedrijven minder dan de allergrootsten.
Voordelen voor de ondernemers in Rijssen zijn: beperking van schade door overlast, diefstal en inbraken; optimale veiligheid voor ondernemers, medewerkers en klanten; leefbare en aantrekkelijke bedrijventerreinen zorgen voor blijvende economische activiteit en waardebehoud van panden; eerlijke verdeling van kosten waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt; de meeste bedrijven die al een beveiligingsdienst hebben zijn door de schaalgrootte voordeliger uit; aanzienlijke kortingen bij verzekeraars na invoering van het veiligheidsfonds.