Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Commissaris beëdigt burgemeester Hofland voor een tweede termijn van zes jaar

RIJSSEN – In een extra vergadering van de gemeenteraad is burgemeester Arco Hofland beëdigd als burgemeester van Rijssen-Holten voor een tweede termijn van zes jaar. Hofland legde de eed af ten overstaan van Commissaris van de Koning in Overijssel, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten.

Bijleveld prees de inzet van Hofland als burgemeester van zijn gemeente, maar ook voor zijn activiteiten op regionaal en provinciaal terrein. Doelend op de bedreigingen die Hofland een en andermaal troffen tijdens de vluchtelingendiscussie, wees zij op de risico's die het ambt tegenwoordig met zich meebrengt voor de burgemeester maar ook voor zijn naaste familieleden.
Namens het college werd het woord gevoerd door eerste locoburgemeester Ben Beens (SGP) en raadsnestor Gradus Kreijkes (SGP).
Tenslotte kwam Hofland zelf aan het woord die zei zijn benoeming voor een tweede termijn met vreugde en dankbaarheid te hebben ervaren. "Dankbaar ben ik dat u als gemeenteraad en Commissaris het vertrouwen heeft uitgesproken mij te herbenoemen. Maar ook dankbaar dat mijn echtgenote Rhea en de kinderen mij steeds weer de ruimte geven dit ambt te vervullen, al waren er ook de laatste jaren best moeilijke tijden bij. Met jullie ga ik graag verder. Vreugde omdat ik met plezier werkzaam ben in en voor de gemeenschap Rijssen-Holten. Met vreugde kijk ik uit naar de samenwerking met de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie. Ik noem nu niet de directie, de beleidsmedewerkers, onze baliemedewerkers, de buitendienst, maar met name de bodes en de dames van het bestuurssecretariaat."
Volgens Hofland is Rijssen-Holten een zelfbewuste gemeente met een eigen, herkenbare plek in Overijssel en Twente. Ik zeg het bewust in de volgorde: Overijssel en Twente. De luiken staan open en we weten heel goed wat we willen. Die lijn voortzetten de komende periode ligt dan ook voor de hand. Een ieder die mij kent weet dat ik toch ook de vragen blijf stellen: "Doen we de goede dingen en doen we dingen goed?"
Als grote uitdaging de gemeenteraad zei Hofland te willen proberen individuele vrijheid en gemeenschapszin meer samen te brengen. "Dat is wat mij betreft de komende periode de uitdaging.
Een vrije en levendige democratie is mij veel waard. Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend. Ik zie het ook als mijn plicht om op te komen voor vrijheid en democratie. De Canadese begraafplaats in onze gemeente is een goed symbool om waakzaam te blijven."
Hofland prees de veelkleurigheid van de samenleving in zijn gemeente die wordt veroorzaakt door de inwoners, verenigingen, instellingen en kerken en het bedrijfsleven. "Onze inwoners zijn trots op hun plek, of die nu Dijkerhoek, Rijssen, Lichtenberg, Holten, Espelo of Beuseberg heet. Ik zie fantastische verenigingen en instellingen, waar met passie dingen worden gedaan. Ik zie gewetensvolle geloofsgemeenschappen die een sterke binding hebben. Ik zie een krachtig bedrijfsleven, veelal familiebedrijven die een grote bijdrage leveren aan ons welzijn. Dit alles maakt dat we een herkenbaar profiel hebben. Regionaal en landelijk staan we goed op de kaart, kortom: duidelijk Rijssen-Holten. Je zal daar maar burgemeester zijn. Ik ben het en blijf het met veel plezier."