Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Drones uit Rijssen veroveren de wereld

RIJSSEN - Steeds meer onbemande luchtvaartuigjes, drones, kiezen het luchtruim voor de hobby maar ook voor velerlei andere doeleinden. Het Rijssense bedrijf TRNDlabs bedacht een aantal verschillende, stijlvolle en functionele soorten drones. De drones worden in Rijssen bedacht maar in China gefabriceerd.

"De in Rijssen bedachte drones maken een grote opmars in Amerika Japan en Europa," aldus Edwin Haan van TRNDlabs. De in productie genomen drones zijn de kleinste Pico Drone, de Nano Drone, beiden zonder camera en de derde drone is de Mini Drone met 4 wieken voorzien van een camera van 2 megapixsels.
Wat maakt deze in Rijssen bedachte vliegende gadgets zo uniek maken tussen de andere merken drones? Volgens Haas is het de andere wijze van presenteren. "Wij onderscheiden ons van de andere merken door ons te richten op volwassen personen die geen 500 euro willen betalen voor een professionele drone, maar ook weer geen drone uit een speelgoedwinkel willen hebben. Deze aanpak wordt herkend door grote winkelketens als Urban Outfitter, Amazone in Amerika en de Europese Unie en Monoco uit Japan. De drones zijn ook in Nederland verkrijgbaar.
Naast de al geproduceerde drones is TRNDlabs bezig een drone te ontwikkelen die via een app op de telefoon kan worden bestuurd. Ook is het mogelijk om via de telefoon filmpjes en foto's te maken met deze drone. De producten van TRNDlabs worden opgeslagen in grote opslagplaatsen die zijn te vinden in de hele wereld. "Via deze opslaplaatsen worden onze klanten voorzien van onze producten," aldus de Haan. "Onze producten gaan de hele wereld over naar Amerika, Aziƫ, Europa en Nieuw-Zeeland. En natuurlijk verkopen we ook via onze eigen website."
De regels voor het gebruik van drones staan nog in de kinderschoenen. Een drone die lichter is dan 4 kilo mag niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter van de bestuurder af. Deze wettelijke regels zijn hoofdzakelijk opgesteld voor het professionele gebruik van de drones. Maar TRNDlabs adviseert om altijd het gezonde verstand te gebruiken bij het besturen van een drones.

Dick Tukkers