Sportclub Rijssen: geen 18 – geen polsbandje – geen bier

RIJSSEN – Het bestuur van Sportclub Rijssen gaat een zerotolerancebeleid voeren voor alcoholgebruik bij jongeren onder de 18. Het beleid is: geen 18 - geen polsbandje - dus ook geen bier. Met de toernooien voor de deur en Elsrock als afsluiter van het seizoen heeft het bestuur de laatste tijd veel gesproken over alcoholmisbruik en vooral ook hoe dat kan worden voorkomen bij kinderen onder de 18 jaar.

Het bestuur heeft onder andere contact gehad met Heineken en heeft kennis genomen van de campagne 'Blijf Helder' die in samenwerking met NOC*NSF wordt gevoerd. Door hen is een 'mystery visit' uitgevoerd, die met goed resultaat is doorstaan. Bovendien zijn extra campagnestickers aangebracht op de toegangsdeuren. "We hebben ons beleid ook duidelijk gecommuniceerd met organisatoren als FCT Riessen, de Supportersvereniging en Elsrock en we zijn het allemaal met elkaar eens. Dit beleid komt ook in de programmaboekjes te staan, op de website en wordt via de pers bekend gemaakt," aldus de woordvoerder van het bestuur.
Het bestuur vindt dat ze publiekelijk aan de schandpaal zijn genageld naar aanleiding van het bezoek van een 'mystery guest' die in opdracht van de gemeente uitprobeerde of aan minderjarigen alcohol werd geschonken. "We ontvingen een pittige brief van de gemeente die we aan ons kantineteam hebben doorgespeeld. Zij hebben de instructie gekregen nog strikter op de leeftijden te letten. Zij hebben voldoende bevoegdheden om hier uitvoering aan te geven. Het barpersoneel is de baas, dat is helder."
Toch ging er op Koningsdag nog iets mis: een minderjarige raakte door overmatig alcoholgebruik in een bijna comateuze toestand. CDA en CU stelden daar op het gemeentehuis zelfs vragen over. "Dus voor de toernooien hebben we de toezichtmaatregelen nog verder opgevoerd. Iedereen moet identificeren. Ben je ouder dan 18 jaar, dan krijg je een polsbandje. Heb je geen polsbandje, dan krijg je van ons geen bier. Mochten we een deelnemer of een bezoeker aantreffen die wel bier heeft en geen polsbandje, dan wordt deze persoon hierop aangesproken en wie zich niet aan de regels houdt, wordt verwijderd. Dat gaat sommigen misschien te ver, maar de wet is duidelijk en de sancties zijn niet misselijk. Wie onder de 18 op alcohol wordt betrapt loopt kans op een boete of een doorverwijzing naar Halt."