Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Folkloregroep Riessen wil oude klederdrachten doen herleven

RIJSSEN - Het doel van de Folkloregroep Riessen is de klederdracht van Rijssen en oude gebruiken te doen herleven en bewaren. De folkloregroep laat de aloude Rijssense klederdracht zien 'op straat', zodat de mensen kunnen zien wat er geweest is en wat er van bewaard is gebleven.

Volgens bestuurslid Jennie Voortman laat de folkloregroep laat alle kleding zien die vroeger in gebruik was van de wieg tot het graf. Dat geldt zowel daagse als zondagse klederdrachten maar ook bijvoorbeeld rouwkleding met bijbehorende sieraden. Op uitnodiging van zorg- en verpleeghuizen, een ouderensoos of vrouwenvereniging geeft de Folkloregroep Riessen klederdrachtshows in een avondvullend programma. "Omdat er heel veel verschillen zijn wat de kleding betreft, hebben we natuurlijk ook mensen nodig om die te showen en we hebben een tekort aan mensen. Dat is natuurlijk jammer, want dan kunnen we lang niet alles laten zien."
"Maar we werken ook mee aan activiteiten in andere plaatsen in ons land," aldus Jennie. "We krijgen dan een uitnodiging van andere klederdrachtgroepen uit plaatsen waar een jaarmarkt, een oogstdag of iets dergelijks wordt georganiseerd. In Nederland zijn 27 klederdrachtgroepen van Groningen tot Limburg en van Noord-Holland tot Zeeland die met elkaar uitwisselingen organiseren. De eerste uitwisseling is dit jaar 21 juli, dan gaan we naar Schagen. Op 3 augustus naar Bunschoten/Spakenburg, 6 augustus zijn we in Oldebroek en 9 augustus in Katwijk."
Jennie zegt dat de Folkloregroep Riessen dringend verlegen zit om nieuwe leden. "Nieuwe leden hoeven zich nergens voor te schamen," zegt Jennie lachend, "want op zulke hoogtijdagen lopen er heel veel mensen in klederdracht en iedereen wil jou en je kleding heel graag zien. We hebben kleding op voorraad en als iets niet past, dan maken we het passend. We hebben niet iedere maand activiteiten maar in de zomermaanden hebben we meer afspraken dan in de wintermaanden. We zijn bovendien een erg gezellige groep van "oons keant oons". Van harte welkom. Inlichtingen en opgave, neem contact op Jennie Voortman. Dat kan per mail: hbvoortman27@gmail.com of per telefoon 0548- 519216 of 06625505182.

Dick Tukkers