Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Herontdekking beeldhouwer bronzen standbeeld in stadhuis

RIJSSEN – Het mysterie van het bronzen beeld "Vissers van mensen" is opgelost. Het is beeld is gemaakt door de Almelose kunstenaar Jan Gierveld (1935 – 2005). Donderdag wordt een bord op het beeld geplaatst dat wordt onthuld door burgemeester Arco Hofland en de weduwe van Jan Gierveld, mevrouw M. G. Gierveld-Wolfert. Daarbij zijn familieleden van de kunstenaar, het college, de raadsleden en verdere genodigden aanwezig. '

Jan Gierveld is ook de beeldhouwer van de beelden "Het wasvrouwtje" en "Het eiervrouwtje". Het beeld "Vissers van mensen" is een geschenk van de Rijssense kerken aan de gemeente ter gelegenheid van de opening van het toenmalige nieuwe stadhuis in 1972. Het beeld stond altijd nabij de garderobe in de stadshuishal en was een blikvanger bij binnenkomst. Na de sloop van het vorige stadhuis werd het beeld van het betonnen voetstuk gehaald en verdween het in de opslagruimten van de gemeente.
Het beeld werd aan de vergetelheid ontrukt door wijlen CU-commissielid Gerrit Roosink. Hij maakte zich in 2009 al sterk voor terugplaatsing van het beeld dat volgens hem een grote symbolische waarde had. Na het overlijden van Roosink nam CU-raadslid Willemien Riezebos de zorg voor de terugkeer van het beeld op zich. Vorig jaar werd het beeld gerestaureerd door de Bornse beeldend kunstenaar Ruurd Hallema, die ook de kunstwerken op de Rijssense rotondes maakte. Het beeld kreeg vervolgens een nieuwe sokkel en werd geplaatst in de wachtruimte op de eerste verdieping. De onthulling werd toen verricht door Willemien Riezebos.
Er was enig speurwerk nodig om de maker van het beeld boven water te krijgen. Nu definitief bekend is dat Jan Gierveld de beeldhouwer is, wordt de naam van de kunstenaar ook definitief aan het beeld verbonden door middel van een objectbord.

Afbeelding