Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Twentaal prijst Memory Museum voor Twentstalige rondleidingen

NIJVERDAL – Het bestuur van de stichting Twentaal voor Twents en Twente is vol lof over de rondleidingen die het afgelopen seizoen zijn gegeven in het Memory Museum. De rondleidingen waren onderdeel van de cursus Twente op Locatie. Twee groepen cursisten werden op twee avonden rondgeleid door het museum door Geert-Jan Grevink (links op de foto) en Jan Karmerood (rechts) en zij deden dat in mooi Twents.

Twentaal werkt nauw samen met 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) en organiseert cursussen Twents en Twentekunde die veelal in de studio van RTV Oost in Hengelo worden gehouden. Bij de cursus Twente op Locatie echter bezochten de cursisten in totaal zes betekenisvolle locaties in Twente. Zo werd een cursusavond gehouden in Tubbergen vanwege de daar aanwezige glaskunst, in Denekamp gaven Harry en Suze Boomkamp van Erve Elferman cursus over de Twentse slowfoodbeweging en in Vriezenveen maakten de cursisten kennis met de Rusluie in het Vriezenveens historisch museum. Omdat Twentaal en de KTS het Twents willen bevorderen, wordt steeds gevraagd om het Twents als voertaal te gebruiken tijdens de cursusavonden. Dat blijkt in de praktijk toch nog moeilijker dan vaak gedacht wordt. Het Memory Museum was ook een van de cursuslocaties, maar daar vormden de Twentstalige rondleidingen geen enkel probleem.
Volgens rondleider Geert-Jan Grevink worden in het Memory Museum veel rondleidingen gegeven in allerlei talen. "Veel in het Nederlands natuurlijk, maar er komen hier ook buitenlandse bezoekers, dus we verzorgen rondleidingen in het Duits, Engels en af en toe in het Frans. Maar een verzoek om een rondleiding in het Twents heeft ons nog niet eerder bereikt." Grevink, die zelf uitstekend dialect spreekt, zegt dat hij voor zichzelf wel even over een drempel moest stappen. "Je bent het niet gewend, maar ik moet eerlijk bekennen dat het heel goed kan. Gaandeweg de rondleiding kreeg ik er ook steeds meer aardigheid in en dat geldt ook voor mijn collega Jan Karmerood."
Twentaal/KTS nemen zeer binnenkort een besluit over een mogelijk vervolg van de cursussen Twente op Locatie. Wie belangstelling heeft voor een eventuele vervolgcursus Twente op Locatie kan dat per mail melden bij Stien Meijerink athj.meijerink@home.nl of via de site www.twenteakademie.nl
Twentaal prijst Memory Museum voor Twentstalige rondleidingen