Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Dialectwoarkgroep op de Schutse met gedichten van Jan Rozendom

RIJSSEN – De helft van de Dialectwoarkgroep Riessen verzorgde woensdagavond een dialectavond een dialectavond voor de bewoners van de Schutse.

Erik Brinks (op de foto in gesprek met de bewoners) en Gerrit Dannenberg haalden in onvervalst Rijssens dialect een aantal herinneringen op aan vroeger. De onderwerpen varieerden van coloradokevers tot het verbouwen van groenten in een eigen moestuin en alles wat daar bij komt kijken.
Brinks en Dannenberg wisselden hun platconversatie af met gedichten van de in Rijssen bekende dichter Jan van de Waander. Jan Rozendom, zoals zijn officiële stadhuisnaam luidde, nam in vroeger tijden wekelijks een komisch voorval in dichtvorm op de korrel of hij belichtte op ontwapenende wijze een maatschappelijk verschijnsel. Uit de reacties van de Schutsebewoners bleek dat de vrolijke gedichten van Jan Rozendom voor velen nog een feest van herkenning zijn.
De Dialectwoarkgroep Riessen bestaat naast Brinks en Dannenberg ook uit Arie Jansen en Jan Lankamp en heeft een eigen rubriek in het kwartaalblad van het Rijssens Museum. Daarin wordt in ieder nummer twee Rijssense dialectbegrippen of uitdrukkingen aan de lezers voorgelegd en over twee andere begrippen wordt tekst, uitleg en achtergronden gegeven.