Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Cadeaubeeld van de Rijssense kerken in ere hersteld

RIJSSEN – De weduwe van beeldhouwer Jan Gierveld uit Almelo (links op de foto) en burgemeester Arco Hofland onthulden donderdagavond het objectbord bij het beeld Vissers van Mensen in het Rijssense stadhuis.

Het beeld, dat de gezamenlijke Rijssense kerken in 1972 schonken bij de opening van het toenmalige stadhuis, heeft een plaats gekregen in de wachtruimte op de eerste verdieping. Ook de vrouw en dochters (midden op de foto) van CU-commissielid wijlen Gerrit Roosink waren bij de onthulling van het bord aanwezig en ook enkele vertegenwoordigers van de plaatselijke kerken.
Het beeld Vissers van Mensen dreigde uit het zicht te raken na de sloop van het oude stadhuis waar het altijd in de stadhuishal heeft gestaan. Door CU-commissielid Gerrit Roosink werd in 2009 de aandacht gevestigd op het ontbrekende beeld. Roosink vond het de moeite waard het cadeau van de kerken weer een plek in het gemeentehuis te geven vanwege de religieuze en symbolische betekenis ervan. Na het overlijden van Roosink nam CU-raadslid Willemien Riezebos de zorg voor terugkeer van het beeld in het gemeentehuis over.
Het beeld werd uit het gemeentelijke depot gehaald en toen bleek dat de naam van de beeldhouwer niet meer bekend was. Na noest speurwerk kwam boven water dat de Almelose beeldend kunstenaar (1935 – 2005) het beeld indertijd heeft gemaakt. De overhandiging aan de gemeente werd ooit gedaan door Jan Gierveld samen met de hervormde ds. Van Tuil.