Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Taalpunt Rijssen-Holten zoekt vrijwilligers

Het Taalpunt Rijssen-Holten is op zoek naar vrijwilligers die mensen die moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal kunnen helpen.

Laaggeletterdheid

Ongeveer 13% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder kan niet voldoende lezen en schrijven om goed mee te kunnen doen in de maatschappij. In Rijssen-Holten zijn dat zo'n 4700 mensen. Hierbij gaat het niet alleen om mensen van buitenlandse afkomst, maar ook om geboren Nederlanders. Wie niet goed kan lezen en schrijven heeft vaker problemen met het vinden en houden van werk, met geldzaken, opvoeding van de kinderen, gezondheid enzovoort.

Taalpunt

De gemeente Rijssen-Holten, ViaVie Welzijn, de Bibliotheek Rijssen-Holten, Stichting Lezen en Schrijven en het ROC van Twente proberen laaggeletterden te bereiken en ze via het Taalpunt te koppelen aan de juiste taalvrijwilliger of ze te leiden naar het juiste traject binnen het ROC. Inmiddels zijn er zoveel hulpvragen dat nieuwe vrijwilligers hard nodig zijn.

Vrijwilliger worden

Wie anderen wil helpen met het verbeteren van hun taalvaardigheid of wie hier meer informatie over wil, kan contact opnemen met Hannie Nijkamp van ViaVie Welzijn, nijkamp@viaviewelzijn.nl .
Je krijgt een opleiding van 4 avonden. Daarna word je gekoppeld aan een taalcursist die goed bij je past. In overleg bepaal je hoe en wanneer je met je cursist aan het werk gaat. Dit kost één of twee uur in de week. De vrijwilliger en de taalcursist komen bij elkaar in de Bibliotheek Rijssen of Holten.