Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Donateursdag Twentse Erven over knoop-erven op Weldam en Nijenhui

De Donateursdag 2016 van Twentse Erven gaat over het fenomeen knooperven, een voor de herbestemming van historische boerderijen belangrijk onderwerp, dat velen zal aanspreken. De bijeenkomst is dan ook niet alleen voor de donateurs van Twentse Erven; iedereen die interesse heeft voor de ontwikkelingen van deze woonvorm is zaterdag 2 juli op Erve de Wezel, Oude Borculoseweg 2 in Diepenheim.

Knooperven zijn in Twente – en in de rest van Nederland – geen nieuw verschijnsel. Al een aantal jaren worden plannen gemaakt en uitgevoerd om bestaande boerenerven waar het agrarisch gebruik stil is komen te liggen, om te vormen tot een aangename woonplek voor meerdere huishoudens. Een deel van de agrarische bebouwing wordt daarbij vervangen door moderne woningen. De nadruk ligt op de architectuur die goed past bij het landelijke karakter.
Ook de sfeer van het erf met diverse gebouwen dicht bij elkaar, blijft idealiter in stand. De sociale samenhang vormt een belangrijk aspect. Inmiddels zijn er al enkele meer of minder geslaagde voorbeelden in Twente gerealiseerd en plannen voor nieuwe knooperven komen op meerdere locaties van de grond. Tijdens deze donateursdag komen diverse voorbeelden van knooperven aan de orde. Het wordingsproces, de valkuilen en de ervaringen worden van verschillende kanten toegelicht en getoond.
Deze dag wordt georganiseerd in het buitengebied bij Diepenheim. Bezocht worden twee voorbeelden van knooperven: boerderij De Helle op het Landgoed Weldam, knooperf in ontwikkeling, en het Erve Nijland, al enige jaren bewoond, op het landgoed Nijenhuis-Westerflier.

Het programma is als volgt:

12.00 uur: ontvangst met koffie op Erve de Wezel
12.30 uur: eenvoudige lunch
13.30 uur: bezoek aan de overkant van de weg gelegen boerderij De Helle, ertegenover, waar een tweetal inleidingen wordt gehouden, met gelegenheid voor debat en het stellen van vragen. De discussie staat onder leiding van de journalist Hans Verbeek (bewoner van Huize Westerflier). Er wordt korte geschiedenis van De Helle en toelichting op het door de architect Hans Douwes ontworpen plan voor het knooperf op die plek, door Jan Willem van Beusekom, bewoner van De Helle en bestuurslid van de Twentse Erven. Er is een presentatie van een in het kader van hun studie ontworpen businessplan voor deherbestemming van een bestaande boerderij (en erf), door studenten van Windesheim University en hun begeleider Ton Peters, voorzitter van de Agrarisch Erfgoed Nederland. Een prachtig voorbeeld van 'sociale innovatie': een scenario voor realistische invulling van vrijkomend agrarisch vastgoed.
14.30 uur: wandeling door het weiland (denk aan goede schoenen!) naar het op het landgoed Nijenhuis-Westerflier gelegen Erve Nijland.
15.00 uur: Welkom op Erve Nijland door Just Schimmelpenninck, mede-eigenaar van het Landgoed Nijenhuis-Westerflier die een toelichting op de ontwikkeling van het knooperf geeft. Ervaringen van één van de bewoners van het Erve Nijland, Faffie Reijntjes-Melief.
15.30 uur: wandeling terug naar Erve De Wezel
16.00 uur: afsluiting met een drankje en een hapje.

Zaterdag 2 juli 2016
Galerie Erve De Wezel Oude