Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Gemeenteraad wil alcoholmisbruik krachtig bestrijden

RIJSSEN – De gemeenteraad wil dat alcoholmisbruik in de gemeente fors wordt aangepakt. Burgemeester en wethouders kregen vrijdag de opdracht om te onderzoeken hoe we ouders zo ver kunnen krijgen dat ze niet meer zo gemakkelijk omgaan met alcoholgebruik bij hun kinderen. Onderzocht moet worden hoe bij ouders die knop omgezet kan worden. Vrijdag nam de gemeenteraad unaniem een voorstel aan over een integrale aanpak van de alcoholproblematiek in de gemeente. Voor het onderzoek is maar liefst 40.000 euro vrijgemaakt. De motie werd ingediend door SGP en CU en werd uiteindelijk door alle partijen ondersteund.

De gemeente financiert al jaren alcoholpreventieve voorlichting op de scholen, maar dat lijkt niets uit te halen. De alcoholconsumptie bij de jongeren in Rijssen-Holten ligt boven het landelijk gemiddeld en ook boven het Twentse gemiddelde. De gemeenteraad vindt dat maatschappelijke acceptatie van alcoholgebruik krachtig bestreden moet worden. Burgemeester Hofland wees erop dat niet alleen het overmatig alcoholgebruik bij de jongeren hem zorgen baart, maar dat ook het gebruik van verdovende middelen een probleem is.
Wat de politiek grote zorgen baart is dat ouders en opvoeders zo gemakkelijk denken over alcoholgebruik bij de jongeren. "Er moet een trendbreuk plaatsvinden," aldus Ewart Bosma (SGP). Wim Muller (Gemeentebelang) en Herman Klein Velderman (D66) vonden de motie een goed idee omdat die zich richt op de verantwoordelijkheid van de ouders. Zij moeten iets gaan doen aan het drinkgedrag van hun kinderen.
VVD-fractievoorzitter Frans Noordam steunde de motie, maar waarschuwde indringend voor een uitvergroting van het probleem. "We moeten onze gemeente niet voorstellen als een muntjes schuivende plaats waar iedereen zich dagelijks laat vollopen tot we laveloos zijn." Hij doelde daarbij op de negatieve geluiden die D66-voorman Herman Klein Velderman liet horen over de zogenaamde drinkketen in de buitengebieden. "Iedereen weet dat die keten ook een sociale functie hebben en voor veel saamhorigheid zorgen," aldus Noordam. Ewart Bosma (SGP) wilde het probleem niet onnodig opblazen, "maar we moeten het ook niet bagatelliseren. We willen als lokale overheid de ouders op hun verantwoordelijkheden wijzen." GB-raadslid Jan Beunk zei dat goed voorbeeld goed doet volgen. "Ik stel dan ook voor om na de raadsvergadering het biertje te laten staan. Ik zal zelf het goede voorbeeld geven."