Jan Berkhoff
Jan Berkhoff Foto: Petra Koenderink

Burgers gaan volgend jaar minder OZB betalen

RIJSSEN – De onroerende zaakbelasting (OZB) gaat volgend jaar geen 1,3 procent maar de helft, 0,65 procent omhoog. Dat heeft de gemeenteraad vrijdag besloten in de kaderstellende begrotingsvergadering waarin de politieke partijen debatteerden over het gemeentelijke huishoudboekje voor 2017. De gemeente Rijssen-Holten heeft al jarenlang de gewoonte om de OZB met de inflatiecorrectie te verhogen, maar op voorstel van SGP en CU wordt de verhoging nu half zo hoog.

SGP-fractievoorzitter André Scheppink stelde dat de OZB-tarieven vorig jaar meer zijn verhoogd dan de inflatiecorrectie. Gezien de financiële situatie van toen was dat toen nodig. "Nu het gemeentelijk perspectief zich gunstiger ontwikkeld heeft en de reserves en financiële buffers van de gemeente het toelaten, moeten we de burgers niet meer laten betalen dan nodig is." CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff onderschreef deze zienswijze.
VVD-fractievoorzitter Frans Noordam toonde zich bijzonder blij met het voorstel, evenals CDA-fractievoorzitter Isa Kahraman en GB-fractievoorzitter Wim Muller. PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink vond de verlaging niet nodig. "We verhogen ieder jaar met de inflatiecorrectie, behalve als er bijzondere redenen zijn en die zijn er nu niet. Wethouder Ben Beens van financiën was dat met hem eens. Bij de stemming bleek de PvdA echter alleen te staan, zodat de burgers volgend jaar toch minder OZB gaan betalen dan in de plannen van Burgemeester en Wethouders.