Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Meningen over de nieuwe centrumring in Rijssen positief-kritisch

RIJSSEN - Nu de aanleg van de herinrichting van de eerste centrumring in Rijssen praktisch is afgerond, vroeg ik aan een aantal willekeurige personen die aan de Haarstraat wonen wat ze vinden van de herinrichting van de centrumring tussen winkelcentrum de Hoge Wal en de rotonde bij Otje van Potje. Alle betrokkenen zijn van mening dat de herinrichting van totale herinrichting van de centrumring heeft geleid tot een fraaie entree tot de kern van Rijssen en dat de uitgevoerde werkzaamheden een verbetering van de infrastructuur zijn op de hele ring om het centrum.

Over de verkeersveiligheid op het traject zijn de meningen verdeeld, maar op voorhand menen allen dat de verkeersveiligheid is verminderd voor voetgangers en fietsers op het weggedeelte tussen de Hoge Wal en de rotonde Holterstraatweg. Ze beschouwen zichzelf niet als verkeersdeskundigen, maar Ben Plomp, Haarstraat 138 en Hans Goossen, Haarstraat 143, vinden het vreemd dat er een hoofdrijbaan is aangelegd met aan weerszijden een fietspad, terwijl er aan beide wegzijden ook een bedieningsweg is. In hun ogen was het voor fietsers veel veiliger geweest om op de parallelwegen te blijven fietsen in plaats van op de hoofdrijbaan. Daarbij zou het ook nog kunnen dat het in- en uitparkeren van de auto's voor voetgangers en fietsers ook het nodige gevaar oplevert. Jan Smit, Haarstraat 87 en Berend Bloemendaal, Haarstraat 103, constateren problemen bij de overstekende voetgangers met of zonder rollator en fietsers die vanaf de Holterstraatweg willen afslaan richting centrum. De oversteekplaats is daar verdwenen en daarbij komt dat de in bocht geparkeerde voertuigen het zich belemmeren. Dat maakt vooral voor de wat oudere voetgangers het oversteken moeilijk. Hans Goosen attendeert nog op de gevaarlijke situatie nabij de rotonde bij Otje van Potje omdat daar de fietsers die vanaf de Noorderkerk komen vaak over het hoofd worden gezien.
De grootste oorzaak van alle problemen is misschien wel de te hoge snelheid van de automobilisten. De geldende limiet van 30 kilometer per uur wordt nog veel te vaak ruim overschreden met alle gevaren van dien. Volgens de woordvoerders gaat vooral na 17.00 uur 's avonds de snelheid omhoog, zowel op het hoofdrijbaan als op de parallelwegen. Dit levert voor spelende kinderen groot gevaar op en veroorzaakt ook lawaaioverlast voor de aanwonenden. Zij bepleiten dan ook regelmatige snelheidscontroles, vooral in de avonduren, door de politie.
Over het aantal aangelegde parkeerplaatsen is Ben Plomp zeer tevreden, al voorziet hij wel problemen als in de toekomst het appartementencomplex Otje van Potje gerealiseerd is. In zijn beleving gaan straks alle bezoekers van deze 20 appartementen hun auto parkeren op de parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor de bewoners van de Haarstraat. Hans Goossen had liever gezien dat de gemeente had gekozen voor parkeerhavens in plaats van parkeerplaatsen. Dat had volgens hem aanzienlijk meer parkeergelegenheden opgeleverd.
\Berend Bloemendal geeft aan dat hij en zijn medebewoners van het complex Haarsraat 101 tot 105 hinder ondervinden van de lichtinval van de koplampen van auto's die vanaf de Westerstraat over de hoge verkeersdrempel de hoofdrijbaan oprijden. Jan Smit vraagt aandacht voor de middenbermen die nog niet volledig zijn afgewerkt.
Omdat de gemeente Rijssen-Holten de mening van haar inwoners hoog in het vaandel heeft staan, vroeg ik wethouder Jan Aanstoot om een reactie. "Bij de aanpak van dit grote project voorkom je niet dat er kritische opmerkingen worden geplaatst bij de gekozen oplossingen. De aangedragen opmerkingen zijn mij bekend, maar als gemeente kunnen we niet alles oplossen. Dit is ook in de afgelopen periode met de aanwonenden doorgesproken. Natuurlijk waardeer ik de betrokkenheid van deze meedenkende inwoners. Alles overziend ben ik zeer tevreden met het totale resultaat," aldus de wethouder.

Dick Tukkers