Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Van Kregten danst tussen Rijssen, Balkbrug, Buenos Aires en Notter

WIERDEN - De Notterse kunstschilder Fedor van Kregten, ook wel de Meester van de Beesten genoemd, blijft de gemoederen bezighouden in West-Twente. Volgens beeldend kunstenaar en Van Kregten-kenner Jan Aanstoot uit Wierden zou een man uit Balkbrug een deel van de collectie van de 'Meester van de Beesten' die hij in zijn bezit heeft van de hand willen doen.

Aanstoot heeft goede hoop dat deze werken gebruikt kunnen worden voor een nieuwe expositie in het Rijssens Museum. Daarover gaat Aanstoot in conclaaf met conservator Marion Bouwens van het museum. "Mogelijk wil het museum enkele van deze werken aankopen," hint hij. Aanstoot was een van de instigatoren van een grootse aan Van Kregten gewijde manifestatie in Wierden, die in 2009 plaatsvond. Eind 2015 ruimde het Rijssens Museum plek in voor de tentoonstelling 'Andere streken van Fedor van Kregten uit Notter'.
Ter gelegenheid hiervan gaf Aanstoot in Kulturhus Irene in Notter een lezing over de man die door journalist Han Pape het predicaat Meester van de Beesten opgespeld kreeg. Van Kregten imponeerde met zijn koeien op doeken en behoort volgens kenners en duiders tot het ebtij van de Haagse School. "Wat ik in hem bewonder is dat hij niet altijd in zijn eigen straatje is blijven werken. Hij zocht naar nieuwe wegen, wilde vooruit en experimenteerde veel met licht. Dat past in de stijl van het impressionisme," zegt Aanstoot. Binnen en buiten Nederland circuleren tal van werken van de excentrieke schilder uit Notter. Aanstoot: "Het schijnt dat in Buenos Aires en de Verenigde Staten verschillende van zijn beste doeken ronddwalen. Een deel van het mysterie Van Kregten ligt daar verborgen. Er valt nog veel te ontdekken."