Simon Misnar
Simon Misnar Foto: Petra Koenderink

Vaste klantjes


NIJVERDAL – De van oorsprong Turkse Simon Misnar draait er zijn hand niet voor om: tomaten, komkommers, peultjes, postelein, spinazie en aarbeien uit eigen tuin. Je hoeft er maar om te vragen en hij draaft over zijn moestuin om het te halen.

Niet één tuin, maar drie tuinen bewerkt hij sinds jaren op tuinencomplex De Jipkesbelt. Bijna dagelijks is hij daar te vinden, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
'Alleen als het hard regent, dan ga ik naar huis hoor, dan is er niets aan', vertelt hij in zijn charmante Turkse accent terwijl zijn ogen stralen als hij het over zijn geliefde moestuin heeft.
'Maar meestal ben ik hier iedere dag en mijn vrouw helpt af en toe ook mee, om onkruid te wieden'.
In 1989 kwam Simon als vluchteling uit Turkije naar Nederland, vanaf 1990 is hij te vinden op de Jipkesbelt. Hij verbouwde in al die jaren honderden, zo niet duizenden kilo's groentes en fruit. Tuinieren leerde hij van zijn vriend Jan.
'Hij leerde mij alles over de tuin, in Turkije deed ik daar niet aan, dat heb ik hier pas geleerd. Nu ken ik het moes-tuinieren van voor naar achter en weer terug'. Menig tuinder op de Jipkesbelt vraagt Simon dan ook om advies als er iets mis dreigt te gaan in zijn tuin. Simon weet altijd raad, of het nou om aardappelziekte, verrotte uien of ongedierte gaat.
Vaste klanten, daar gaat het bij Simon om, net als bij veel andere tuinders op de Jipkesbelt.
'Ja, vaste klantjes, daar moet je het toch wel een beetje van hebben. Die komen hier regelmatig en dan pluk ik vers voor ze, wat ze maar willen. Dat is het lekkerst. Zelfs de burgemeester heeft een paar keer iets bij mij gekocht. Peultjes waren het geloof ik, maar dat weet ik niet meer zeker hoor', lacht hij.
Terwijl hij een verrotte ui uit de grond trekt rinkelt zijn telefoon.
'Eieren', roept hij in de telefoon. 'Nee hoor, ik heb ze er niet uitgehaald', zegt hij en drukt het gesprek weg. 'Ik heb ook nog een stuk of 20 kippen op een ander stukje land, die geven iedere dag lekker verse eitjes, soms wel tien op een dag. Maar die kippen mag je op de Jipkesbelt niet hebben, dat is verboden', glimlacht hij en zoekt verder tussen de uien.
In de kassen op zijn tuin staan de tomatenplanten bijna twee meter hoog en honderden, nu nog groen rode tomaten, wachten om bijna geplukt te worden.
'Eind mei als kleine plantjes in de volle grond gezet en moet je nu toch eens zien. Een goede oogst dit jaar', zegt hij tevreden. 'Dat wordt weer weggeven, aan familie en vrienden. Dit kan ik echt niet allemaal alleen opeten', besluit hij zijn verhaal.
En wie dat lekkers zelf wil proeven, die kan op zaterdag 9 juli aanstaande naar de open tuindag van tuinvereniging De Jipkesbelt komen. Van 10.00 tot 13.00 uur wordt er weer van alles verkocht op het tuincomplex, maar ook kan men zich in laten schrijven voor een moestuin. De leden geven rondleidingen over het complex en geven informatie. Ook is er koffie met gebak te verkrijgen, gemaakt door de leden van de vereniging.