Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Topdrukte in de volkstuin van Volkstuinvereniging De Es

Rijssen – In de volkstuinen van de Volkstuinverenging 'De Es heerst een drukte van belang nu zowel de groente, de aardappelen en de bloemen geoogst kunnen worden of geplukt. Verder heeft de tuin ook in dit stadium nog veel onderhoud nodig. In de Volkstuin trof ik een groot liefhebber van tuinieren namelijk Kees Struijk. Hij is al vanaf zijn achtste jaar actief met zaaien, planten en oogsten van gewassen.

Vanaf de schoolbanken was Kees, geboren in Berkel Rodenrijs, na schooltijd bij zijn familie in de tuin aan het werk om te helpen met tomaten, uien en bloemen planten en plukken. Kees kwam in het jaar 1974 in Rijssen wonen en hij werkte als drukker onder andere 25 jaar bij de firma Heutink.
In het jaar 2006 huurde hij op de Es een volkstuin van de gemeente Rijssen die toen eigenaar was van deze moestuin. De moestuin is thans eigendom van de Volkstuinvereniging De Es waar Kees ook lid van is. Hij verbouwt naast aardappelen tientallen soorten groenten waarvoor hij zowel de zaden als de groenten kweekt. Hij gebruikt de geteelde producten voor gebruik in zijn eigen gezin, maar ook gaat een gedeelte naar zijn vier nakomelingen die het huis al hebben verlaten. Waarom tuiniert Kees zo graag? "Lekker tuinieren, rust, ruimte en af en toe een babbel met mijn medetuinders, waarbij ook wel eens de tijd wordt vergeten. En het resultaat: lekkere onbespoten gewassen uit eigen tuin."

Dick Tukkers