Afbeelding
Foto: Dick Huve

Benny Coiffures gaat letterlijk met de tijd mee; net als zijn klanten

RIJSSEN – Direct na zijn militaire diensttijd stapte Benny Nijsink de wondere kapperswereld binnen. Hij genoot een Nederlandse kappersopleiding, volgde cursussen in Duitsland maar liep zijn stages in Nederland. "Erg nuttig om goed rond te kijken hoe het bij ervaren kappers toegaat. Iedereen werkt natuurlijk op zijn eigen manier. Geef je ogen en oren goed de kost, dan pik je van iedereen het beste mee."

Alweer ruim dertig jaar geleden nam Benny Nijsink (57) de kapperszaak over van zijn oom Albert Nijsink. "Om Albert, in volksmond Appie, want hij was niet zo heel groot uitgevallen, had zijn kapperszaak aan de J. ter Horststraat 6. Het pand staat er nog altijd. Ik zie het nog zo voor me: de tafel met kranten, tijdschriften en de Donald Ducks. Stoelen langs de wand waar altijd wel enkele mannen zaten te praten. Aan de andere wand de twee kappersstoelen met oom Albert druk knippend én volop deelnemend aan de gesprekken. Af en toe legde hij de schaar even neer voor een trek aan de sigaret in het asbakje op de kaptafel. Dat was toen heel gewoon."
Later verhuisde de kapperszaak naar het pand op de hoek Bevervoorde-Huttenwal. Toen Benny definitief de zaak overnam, nam hij ook een deel van oom Alberts klanten over. "Daar waren mensen bij die in zijn kapperszaak volwassen waren geworden. De kapper is dan een vast onderdeel van je leven en als daar iets in verandert, dan is dat even wennen. Maar voor een beginnend kapper is het ook best handig dat je niet helemaal vanaf de grond af moet beginnen. Dat wil niet zeggen dat je dan ook precies zo gaat knippen als je voorganger, want daar zijn ook kapsels bij waar je als nieuweling je naam niet wilt verbinden. Maar als je dat tactisch aanpakt, kom je een heel eind."
Een kapper groeit met zijn klanten mee. "Mensen worden ouder, haren worden grijzer en wat stugger, haargrenzen wijken. Maar dat gaat heel geleidelijk en daar hou je rekening mee en dat waarderen je klanten. Mijn klantenkring is in de loop van de jaren ook een mooie doorsnede van de Rijssense bevolking geworden. Daar geniet ik van. Het is soms wel eens snel schakelen, maar dat is ook weer de charme."
Benny werkt op afspraak. "Mensen kunnen zich niet meer veroorloven om een groot deel van de dag bij de kapper zitten wachten en praten. Zelfs gepensioneerden zijn tegenwoordig druk met allerlei vrijwilligerswerk. Werken op afspraak heeft dan veel voordelen. Je bent aan de beurt op een tijdstip waarop het jou uitkomt. Je geeft de klant alle aandacht. Een goed gesprek voeren is alle ruimte voor. Als de klant dat wil natuurlijk," zegt Benny lachend, "want sommigen vinden het heerlijk om in alle stilte geknipt te worden."
Zoals zijn oom Albert werkte, kan Benny natuurlijk niet werken. "In die tijd werd je opgeleid en dan begon je gewoon en kon je jaren vooruit. Nu gaan de ontwikkelingen steeds sneller en moet je er flink wat energie in steken om bij te blijven. Trainingen om de laatste trends en technieken onder de knie te krijgen zijn gewoon nodig. Enkele weken geleden heb ik de laatste training afgerond. En ik moet zeggen: na al die jaren blijf ik het toch mooi vak vinden waarin nog altijd interessante dingen gebeuren. En het directe contact met de mensen is mijn lust en mijn leven."