Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Reggesteyn kijkt positief vooruit

NIJVERDAL – Christelijke scholengemeenschap SG Reggesteyn sluit het schooljaar af en blikt positief vooruit. Het afgelopen jaar heeft de christelijke scholengemeenschap zich georiënteerd op haar identiteit. De school wil zich verbinden, zoekt verdieping en wil met haar leerlingen bijdragen aan ontwikkelingen in de toekomstige maatschappij, bijvoorbeeld met het nieuw in te richten belevingslokaal voor het vmbo. Ook heeft de school, hard gewerkt aan het verbeteren van haar onderwijsresultaten. Met succes. Niet alleen zijn de slagingspercentages bij alle opleidingen boven de negentig procent, ook de onderwijsinspectie heeft de school na zorgvuldig onderzoek het basistoezicht arrangement toegekend.

Reggesteyn heeft op een aantal punten haar onderwijsaanpak aangepast en de nodige gesprekken met de onderwijsinspectie gevoerd. Tijdens de afgelopen weken heeft een afrondend gesprek plaatsgevonden waaruit na onderzoek door de onderwijsinspectie is gebleken dat CSG Reggesteyn goed functioneert en valt onder het reguliere 'basistoezicht'.
De school staat daarmee met alle onderdelen en opleidingen 'in het groen'. Reggesteyn is blij met de erkenning van de inspectie, voor haar leerlingen en voor alle medewerkers die elke dag werken aan goed onderwijs en aan een betekenisvolle toekomst van hun leerlingen.
De resultaten zijn na het intypen van de schoolnaam terug te vinden op de site van de Onderwijsinspectie.
Aan menig vlaggenstok of raam in de gemeente heeft hij gehangen; de Reggesteyngeslaagdenvlag. Bij alle schooltypen van Reggesteyn is negentig procent of meer geslaagd. De beide vmbo-opleidingen hebben een aantal honderdprocentscores. Dat geldt in beide plaatsen voor de gemengd theoretische leerweg, het leerwerktraject in Rijssen en voor de basisberoepsgerichte leerweg van de W. de Clercqstraat. Op het totale vmbo is negenennegentig procent van alle leerlingen geslaagd.
Ook havo en vwo hebben met respectievelijk negentig en tweeënnegentig procent geslaagden goed gescoord. Hiermee is de lijn die het afgelopen jaar is ingezet, voortgezet.

Overzicht slagingspercentages CSG Reggesteyn 2016

vestiging

schooltype

aantal kandidaten

tot. percentage

na tijdvak II

W. de Clercqstraat (vmbo)

basis

33

100

kader

41

98

gemengd en tl

61

100

totaal vmbo W. de Clercqstraat

135

99

Rijssen (vmbo)

leerwerktraject

13

100

basis

65

99

kader

83

96

gemengd en tl

82

100

totaal vmbo
Rijssen

243

98

totaal vmbo

378

99

Noetselerbergweg (havo / vwo)

havo

216

90

vwo

66

92

atheneum

49

92

gymnasium

17

94

totaal h-vwo

282

90

Beleven: ruimte voor toekomst

Na de zomervakantie wordt bij de vmbo-vestiging aan de W. de Clercqstraat in Nijverdal een belevingslokaal ingericht. CSG Reggesteyn, de gemeente Hellendoorn en het plaatselijke bedrijfsleven realiseren dit samen. Deze trojka-constructie levert niet alleen een mooi lokaal op, het geeft ook nieuwe energie aan samenwerkingsmogelijkheden. Reggesteyn wil middenin de samenleving staan en aan de toekomst werken, zoals in haar identiteitsbewijs staat. Het belevingslokaal is daar een voorbeeld van.
Het lokaal is bedoeld om leerlingen tijdens een aantal lesuren per week op diverse manieren kennis te laten maken met aspecten uit de sectoren techniek, zorg & welzijn en economie. Daarbij werkt de school vanuit levensechte situaties. Deze verleiden leerlingen dieper na te denken en te werken aan eigen competenties die nodig zijn om te kunnen kiezen wat bij hem past. Het belevingslokaal is een ruimte in het schoolgebouw waarbij docenten én mensen uit het bedrijfsleven samen leerlingen een realistisch toekomstperspectief schetsen.